петак, 24. јун 2016.

Мали и Михајловићева обишли српску цркву у Њујорку

Градоначелник Београда Синиша Мали и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић обишли су данас остатке српске православне цркве у Њујорку, која је изгорела на Усркс.

Градоначелник је рекао је да је цркву и сам посећивао док је живео у Њујорку и додао да она много значи свим нашим људима који тамо живе те да је зато важно да црква поврати некадашњи сјај и врати се што пре у функцију.

– Београд и Влада Србије ће пружити сву потребну помоћ, било приликом израде пројеката или донирања средстава. Шта год треба Урадићемо шта год треба би се црква што пре опоравила и вратила у пређашње стање – истакао је Мали.

Министарка Михајловић је казала да Влада Србије жели да помогне обнову цркве, те да је прво потребан договор са Градом Њујорком око тога да ли ће се вршити рестаурација или ће се градити нова црква.

– Свакако нећемо дозволити да остану рушевине. Стало нам је да се то уради и зато смо данас овде, да видимо који су нам наредни кораци – рекла је она.

Према њеним речима, министарство је спремно да заједно са домаћим грађевинским компанијама и архитектама максимално помогне да се пројекти направе што пре и да након тога поче градња.

Старешина Храма Светог Саве, протојереј Ђокан Мајсторовић захвалио је на посети и рекао да се нада да ће црква бити што пре обновљена и да ће моћи поново да отвори своја врата.

Саборни Храм Светог Саве у Њујорку изгорео је у пожару који је избио за време ускршњих празника.