petak, 24. jun 2016.

Mali i Mihajlovićeva obišli srpsku crkvu u Njujorku

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović obišli su danas ostatke srpske pravoslavne crkve u Njujorku, koja je izgorela na Usrks.

Gradonačelnik je rekao je da je crkvu i sam posećivao dok je živeo u Njujorku i dodao da ona mnogo znači svim našim ljudima koji tamo žive te da je zato važno da crkva povrati nekadašnji sjaj i vrati se što pre u funkciju.

– Beograd i Vlada Srbije će pružiti svu potrebnu pomoć, bilo prilikom izrade projekata ili doniranja sredstava. Šta god treba Uradićemo šta god treba bi se crkva što pre oporavila i vratila u pređašnje stanje – istakao je Mali.

Ministarka Mihajlović je kazala da Vlada Srbije želi da pomogne obnovu crkve, te da je prvo potreban dogovor sa Gradom Njujorkom oko toga da li će se vršiti restauracija ili će se graditi nova crkva.

– Svakako nećemo dozvoliti da ostanu ruševine. Stalo nam je da se to uradi i zato smo danas ovde, da vidimo koji su nam naredni koraci – rekla je ona.

Prema njenim rečima, ministarstvo je spremno da zajedno sa domaćim građevinskim kompanijama i arhitektama maksimalno pomogne da se projekti naprave što pre i da nakon toga poče gradnja.

Starešina Hrama Svetog Save, protojerej Đokan Majstorović zahvalio je na poseti i rekao da se nada da će crkva biti što pre obnovljena i da će moći ponovo da otvori svoja vrata.

Saborni Hram Svetog Save u Njujorku izgoreo je u požaru koji je izbio za vreme uskršnjih praznika.