петак, 1. јул 2016.

Београдски маратон са пет звездица

Београдски маратон је добио сертификат највишег ранга са пет звездица за квалитет и безбедност организације догађаја.

Из седишта Европске атлетике у Лозани, у четвртак, 30. jуна, стигла је потврда да је Београдски маратон добио највише признање у категорији уличних трка и маратона у програму „Running for all” (Трчање за све) којим се врши категоризација тркачких догађаја у европској атлетици.

Да би се постигли високи стандарди, трке се оцењују у укупно 54 категорије које покривају области администрације, сигурности и здравствене заштите учесника, мерење резултата, исправности и безбедности стазе, еколошке и друштвене одговорности, као и друге значајне услуге.

У кратком опису на профилу Београдског маратона у програму „Running for all”, између осталог, наводи се да је „Београдски маратон најзначајнији традиционални спортски догађај у Србији, да је догађај од посебног значаја за град Београд и да у континуитету побуђује велику пажњу домаћих и страних медија.”

Када је Европска атлетика 2015. године увела нове стандарде за категоризацију уличних трка и маратона, Београдски маратон је био први догађај те врсте у Европи који је добио сертификат за квалитет и безбедност.

Поводом добијања овог признања, директор „Београдског маратонa” Дејан Николић изјавио је да су изузетно задовољни да је и ЕА препознала значај и квалитет Београдског маратона, као и да је ово највише признање дошло у правом тренутку када се увелико врше припреме за организацију јубиларног, 30. Београдског маратона, који ће се одржати 22. априла 2017. године. 

– Поносни смо јер Београдски маратон у континуитету одржава висок ниво квалитета организације, а и даље успева да напредује у свим сегментима. Очекујемо да 30. Београдски маратон буде успешан наставак претходног маратона, који је остварио многе рекорде, па и оне по броју учесника у свим тркама, а посебно је значајно да на овогодишњи Београдски маратон о свом трошку у Београд и Србију допутовало преко 2.500 учесника и гостију из 60 земаља света – навео је Николић. 

– Желимо да у овој посебној прилици захвалимо свим појединцима и институцијама које су деценијама предано радиле на томе да Београдски маратон постане међународно признат и поштован догађај у свету. Биће то подстрек да снагом заједништва организујемо врхунски, а верујемо и до сада најбољи, јубиларни, 30. Београдски маратон који ће, осим наше жеље да унапредимо све сфере органзиације, имати и доста значајних новина – закључио је Николић.