petak, 1. jul 2016.

Beogradski maraton sa pet zvezdica

Beogradski maraton je dobio sertifikat najvišeg ranga sa pet zvezdica za kvalitet i bezbednost organizacije događaja.

Iz sedišta Evropske atletike u Lozani, u četvrtak, 30. juna, stigla je potvrda da je Beogradski maraton dobio najviše priznanje u kategoriji uličnih trka i maratona u programu „Running for all” (Trčanje za sve) kojim se vrši kategorizacija trkačkih događaja u evropskoj atletici.

Da bi se postigli visoki standardi, trke se ocenjuju u ukupno 54 kategorije koje pokrivaju oblasti administracije, sigurnosti i zdravstvene zaštite učesnika, merenje rezultata, ispravnosti i bezbednosti staze, ekološke i društvene odgovornosti, kao i druge značajne usluge.

U kratkom opisu na profilu Beogradskog maratona u programu „Running for all”, između ostalog, navodi se da je „Beogradski maraton najznačajniji tradicionalni sportski događaj u Srbiji, da je događaj od posebnog značaja za grad Beograd i da u kontinuitetu pobuđuje veliku pažnju domaćih i stranih medija.”

Kada je Evropska atletika 2015. godine uvela nove standarde za kategorizaciju uličnih trka i maratona, Beogradski maraton je bio prvi događaj te vrste u Evropi koji je dobio sertifikat za kvalitet i bezbednost.

Povodom dobijanja ovog priznanja, direktor „Beogradskog maratona” Dejan Nikolić izjavio je da su izuzetno zadovoljni da je i EA prepoznala značaj i kvalitet Beogradskog maratona, kao i da je ovo najviše priznanje došlo u pravom trenutku kada se uveliko vrše pripreme za organizaciju jubilarnog, 30. Beogradskog maratona, koji će se održati 22. aprila 2017. godine. 

– Ponosni smo jer Beogradski maraton u kontinuitetu održava visok nivo kvaliteta organizacije, a i dalje uspeva da napreduje u svim segmentima. Očekujemo da 30. Beogradski maraton bude uspešan nastavak prethodnog maratona, koji je ostvario mnoge rekorde, pa i one po broju učesnika u svim trkama, a posebno je značajno da na ovogodišnji Beogradski maraton o svom trošku u Beograd i Srbiju doputovalo preko 2.500 učesnika i gostiju iz 60 zemalja sveta – naveo je Nikolić. 

– Želimo da u ovoj posebnoj prilici zahvalimo svim pojedincima i institucijama koje su decenijama predano radile na tome da Beogradski maraton postane međunarodno priznat i poštovan događaj u svetu. Biće to podstrek da snagom zajedništva organizujemo vrhunski, a verujemo i do sada najbolji, jubilarni, 30. Beogradski maraton koji će, osim naše želje da unapredimo sve sfere organziacije, imati i dosta značajnih novina – zaključio je Nikolić.