петак, 1. јул 2016.

У Камендину усељено 36 избегличких породица

Заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић, секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић и заменик шефа Делегације ЕУ у Републици Србији Оскар Бенедикт присуствовали су данас у насељу Камендин уручењу кључева станова за 36 избегличких породица. Овом догађају присуствовали су и шеф Представништва UNHCR-a у Србији Ханс Фридрих Шодер, комесар за избеглице и миграције Републике Србије Владимир Цуцић, као и заменик председника општине Земун Дамир Ковачевић.

Андреја Младеновић истакао је да је Град Београд у последње две године покренуо многе процесе који су били неоправдано заустављени.

– Од данас ће 36 породица бити своји на своме и живети у нормалним и пристојним условима. У последње две године ушли смо и у програм сеоских домаћинстава, додељивали смо уговоре и грађевински материјал, финансијску помоћ, али оно што је најважније су стамбене јединице. Планирамо да у преко 500 стамбених јединица уселимо избегле и расељене са територије града, али ту не стајемо већ ћемо наставити да помажемо и социјално угроженим породицама. Желео бих да захвалим свима који су учествовали у овом процесу, а усељенима на стрпљењу, уз подсећање да у општини и граду имате пријатеље и помоћ која вам може затребати у будућности – истакао је Младеновић.

Секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић подсетила је да су у 2015. години стамбено збринуте 84 породице.

– Ову годину смо започели тако што је 26 породица стамбено збринуто доделом грађевинског материјала и сеоских домаћинстава, 69 породица је пре недељу дана добило уговоре за сеоска домаћинства у оквиру регионалног стамбеног пројекта, а данас усељавамо нових 36 породица. Зато хвала Европској унији на средствима, као и UNHCR-у, тиму људи који је радио у Секретаријату за социјалну заштиту, градском Повереништву за избеглице, јер је све ово чему данас присуствујемо резултат нашег заједничког рада – рекла је Наташа Станисављевић.

Заменик шефа Делегације ЕУ у Србији Оскар Бенедикт рекао је да је Европска унија у протеклих 15 година донирала 90 милиона евра као подршку избеглицама и расељеним лицима у Србији, чиме је изграђено близу 2.000 нових домова. 

Шеф Представништва UNHCR-а Ханс Фридрих Шодер такође је изразио задовољство због усељења породица у нове станове, нагласивши да су у
UNHCR-у срећни и поносни што су део овог пројекта.

Комесар за избеглице и миграције Србије Владимир Цуцић захвалио је свима који су учествовали у пројекту, а највише делегацији ЕУ која годинама помаже.

Овај објекат за социјално становање у заштићеним условима изграђен је у оквиру пројекта „Подршка побољшању животних услова присилних миграната и затварању колективних центара”. Нaмeњен је побољшању услова становања избеглица и интерно расељених лица  и затварању колективних центара на територији града Београда. Пројекат финансира Европска унија преко Делегације Европске уније у Републици Србији, а реализовао га је Високи комесаријат Уједињених нација за избеглице (UNHCR) у сарадњи са својим партнером „Визијом”,  Комесаријатом за избеглице и миграције Републике Србије и Секретаријатом за социјалну заштиту Града Београда.