petak, 1. jul 2016.

U Kamendinu useljeno 36 izbegličkih porodica

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović, sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević i zamenik šefa Delegacije EU u Republici Srbiji Oskar Benedikt prisustvovali su danas u naselju Kamendin uručenju ključeva stanova za 36 izbegličkih porodica. Ovom događaju prisustvovali su i šef Predstavništva UNHCR-a u Srbiji Hans Fridrih Šoder, komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije Vladimir Cucić, kao i zamenik predsednika opštine Zemun Damir Kovačević.

Andreja Mladenović istakao je da je Grad Beograd u poslednje dve godine pokrenuo mnoge procese koji su bili neopravdano zaustavljeni.

– Od danas će 36 porodica biti svoji na svome i živeti u normalnim i pristojnim uslovima. U poslednje dve godine ušli smo i u program seoskih domaćinstava, dodeljivali smo ugovore i građevinski materijal, finansijsku pomoć, ali ono što je najvažnije su stambene jedinice. Planiramo da u preko 500 stambenih jedinica uselimo izbegle i raseljene sa teritorije grada, ali tu ne stajemo već ćemo nastaviti da pomažemo i socijalno ugroženim porodicama. Želeo bih da zahvalim svima koji su učestvovali u ovom procesu, a useljenima na strpljenju, uz podsećanje da u opštini i gradu imate prijatelje i pomoć koja vam može zatrebati u budućnosti – istakao je Mladenović.

Sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević podsetila je da su u 2015. godini stambeno zbrinute 84 porodice.

– Ovu godinu smo započeli tako što je 26 porodica stambeno zbrinuto dodelom građevinskog materijala i seoskih domaćinstava, 69 porodica je pre nedelju dana dobilo ugovore za seoska domaćinstva u okviru regionalnog stambenog projekta, a danas useljavamo novih 36 porodica. Zato hvala Evropskoj uniji na sredstvima, kao i UNHCR-u, timu ljudi koji je radio u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu, gradskom Povereništvu za izbeglice, jer je sve ovo čemu danas prisustvujemo rezultat našeg zajedničkog rada – rekla je Nataša Stanisavljević.

Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt rekao je da je Evropska unija u proteklih 15 godina donirala 90 miliona evra kao podršku izbeglicama i raseljenim licima u Srbiji, čime je izgrađeno blizu 2.000 novih domova. 

Šef Predstavništva UNHCR-a Hans Fridrih Šoder takođe je izrazio zadovoljstvo zbog useljenja porodica u nove stanove, naglasivši da su u
UNHCR-u srećni i ponosni što su deo ovog projekta.

Komesar za izbeglice i migracije Srbije Vladimir Cucić zahvalio je svima koji su učestvovali u projektu, a najviše delegaciji EU koja godinama pomaže.

Ovaj objekat za socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima izgrađen je u okviru projekta „Podrška poboljšanju životnih uslova prisilnih migranata i zatvaranju kolektivnih centara”. Namenjen je poboljšanju uslova stanovanja izbeglica i interno raseljenih lica  i zatvaranju kolektivnih centara na teritoriji grada Beograda. Projekat finansira Evropska unija preko Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, a realizovao ga je Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) u saradnji sa svojim partnerom „Vizijom”,  Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije i Sekretarijatom za socijalnu zaštitu Grada Beograda.