уторак, 23. август 2016.

Гак: Град Београд повећава улагања у школски спорт

Спорт је национални бренд и не може да буде социјална категорија, иако мора да буде доступан свима. Спорт не сме да представља само трошак, већ би требало да буде здрава инвестиција, а улагањем у спорт улажемо у здравље нације, рекао је градски секретар за спорт и омладину Славко Гак гостујући на Студију Б. 

– Пуно се ради на изградњи здравог система финансирања спорта. У моменту када сам дошао на чело Секретаријата за спорт и омладину било је много ствари које нису биле системски уређене. Тада је 80 одсто одлука о томе где ће новац ићи било дискреционо право секретара, док данас, то одговорно тврдим, нешто попут тога не постоји – рекао је Гак. 

Поводом вечерашњег дочека српских спортиста из Рио де Жанеира, Гак је истакао да је плато испред Народне скупштине изабран из безбедносних разлога. 

– Тераса Скупштине града је једноставно премала за ову прилику. Безбедност спортиста је на првом месту и не смемо да дозволимо да се било коме нешто догоди на дочеку. Имао сам срећу да будем део репрезентације која је 2009. године освојили Светско првенство у Риму, а на том шампионату златне медаље освојили су још Нађа Хигл и Милорад Чавић. У тренутку када изађете на балкон, схватите шта сте урадили за свој народ. Све што сам у животу и спорту постигао мењао бих за још један дочек,  још један излазак на терасу – истакао је Гак. 

Када је у питању изјава Андрије Прлаиновића око које се у јавности створила полемика, Гак је рекао да је сигуран да није постојала лоша намера. Он је додао да Град Београд наставља да помаже школски спорт, спортске клубове, пре свега обезбеђивањем бесплатних термина у дворанама и базенима. 

– Људи морају да знају да су клубови удружења грађана, која имају своје управе, надзорне одборе и скупштине. Град Београд је 2014. клубовима омогућио 14.000 бесплатних сати када је коришћење термина у питању, а данас је тај број готово 19.000. Мислим да је систем функционисања спорта у држави и граду постављен на праве основе – закључио је бивши ватерполо репрезентативац наше земље.