utorak, 23. avgust 2016.

Gak: Grad Beograd povećava ulaganja u školski sport

Sport je nacionalni brend i ne može da bude socijalna kategorija, iako mora da bude dostupan svima. Sport ne sme da predstavlja samo trošak, već bi trebalo da bude zdrava investicija, a ulaganjem u sport ulažemo u zdravlje nacije, rekao je gradski sekretar za sport i omladinu Slavko Gak gostujući na Studiju B. 

– Puno se radi na izgradnji zdravog sistema finansiranja sporta. U momentu kada sam došao na čelo Sekretarijata za sport i omladinu bilo je mnogo stvari koje nisu bile sistemski uređene. Tada je 80 odsto odluka o tome gde će novac ići bilo diskreciono pravo sekretara, dok danas, to odgovorno tvrdim, nešto poput toga ne postoji – rekao je Gak. 

Povodom večerašnjeg dočeka srpskih sportista iz Rio de Žaneira, Gak je istakao da je plato ispred Narodne skupštine izabran iz bezbednosnih razloga. 

– Terasa Skupštine grada je jednostavno premala za ovu priliku. Bezbednost sportista je na prvom mestu i ne smemo da dozvolimo da se bilo kome nešto dogodi na dočeku. Imao sam sreću da budem deo reprezentacije koja je 2009. godine osvojili Svetsko prvenstvo u Rimu, a na tom šampionatu zlatne medalje osvojili su još Nađa Higl i Milorad Čavić. U trenutku kada izađete na balkon, shvatite šta ste uradili za svoj narod. Sve što sam u životu i sportu postigao menjao bih za još jedan doček,  još jedan izlazak na terasu – istakao je Gak. 

Kada je u pitanju izjava Andrije Prlainovića oko koje se u javnosti stvorila polemika, Gak je rekao da je siguran da nije postojala loša namera. On je dodao da Grad Beograd nastavlja da pomaže školski sport, sportske klubove, pre svega obezbeđivanjem besplatnih termina u dvoranama i bazenima. 

– Ljudi moraju da znaju da su klubovi udruženja građana, koja imaju svoje uprave, nadzorne odbore i skupštine. Grad Beograd je 2014. klubovima omogućio 14.000 besplatnih sati kada je korišćenje termina u pitanju, a danas je taj broj gotovo 19.000. Mislim da je sistem funkcionisanja sporta u državi i gradu postavljen na prave osnove – zaključio je bivši vaterpolo reprezentativac naše zemlje.