четвртак, 1. септембар 2016.

Отворени нови терминуси јавног градског превоза на Новом Београду

Главни градски урбаниста Милутин Фолић отворио је данас нове терминусе јавног градског превоза на Новом Београду и том приликом истакао да је стратегија Града Београда смањење коришћења аутомобила у центру града, који ће бити адаптиран за пешаке и бициклисте.  

– Данас пуштамо у рад два нова терминуса на Новом Београду, терминус у Улици Владимира Поповића и терминус код ТЦ „Ушће”, односно одмах испод Бранковог моста. Ови терминуси су део шире мреже која ће бити изграђена у наредном периоду у циљу побољшања јавног градског превоза. Стратегија града је таква да се што мање користе аутомобили, да грађани што више користе јавни превоз, јавне бицикле које ћемо ускоро увести, али и да се што више пешачи. Све то би требало да промени хијерархију која је тренутно на снази, па ће на првом месту бити пешаци, потом бициклисти, иза којих следи јавни градски превоз и коначно приватни аутомобили – рекао је Фолић.

Он је нагласио значај ових терминуса јер ће део линија, које данас терминирају на Тргу републике, Студентском тргу и Зеленом венцу, прећи управо на ове терминусе. На тај начин, уз изградњу терминуса у Дунавској и Улици Милутина Миланковића, биће омогућено потпуно исељење терминирања аутобуса са Трга републике и Студентског трга. 

– Аутобуси ће наравно довозити и одвозити путнике са обода пешачке зоне, али неће саобраћати, већ само опслуживати пешачку зону – додао је Фолић. 

Помоћник директора Дирекције за јавни превоз Милан Јанковић истакао је да су на терминусу у Улици Владимира Поповића већ почеле да терминирају линије 27Е и 35, док ће на терминусу код ТЦ „Ушће” терминирати линија 43. 

– Све то значи да смо растеретили терминус на Тргу републике за половину капацитета. Остале линије ће са Трга републике бити пребачене када буде завршен терминус у Дунавској. Траса ових линија више неће завршавати на Тргу републике, али ће и даље користити пролазна стајалишта. Последње стајалиште пре Трга републике је Скадарска у смеру ка Новом Београду и после тога линија улази у тунел и наредно стајалиште је на Зеленом венцу – рекао је Јанковић. 

Градски секретар за саобраћај Душан Рафаиловић указао је на специфичност локације у Улици Владимира Поповића јер ће грађани који одлуче да оставе свој аутомобил и наставе вожњу градским превозом, моћи бесплатно да користе део терминуса предвиђен за паркирање аутомобила. 

– Специфичност ове локације у Улици Владимира Поповића јесте што ћемо, у договору са ЈКП „Паркинг сервис”, део терминуса дефинисати као зону за „парк енд рајд систем” (park and ride system). Ту ћемо омогућити свим корисницима jавног градског превоза, који редовно плаћају карте, да овај део паркинга користе бесплатно. Детаље око увођења овог система ћемо јавности благовремено презентовати, а увођењем овог система желимо да стимулишемо грађане да користе јавни превоз, а мање своја возила – рекао је Рафаиловић. 

Догађају су присуствовали и директор ЈКП ГСП „Београд” Жељко Милковић, директор Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда Бранислав Поповић, као и директор Дирекције за путеве Славиша Живковић.