četvrtak, 1. septembar 2016.

Otvoreni novi terminusi javnog gradskog prevoza na Novom Beogradu

Glavni gradski urbanista Milutin Folić otvorio je danas nove terminuse javnog gradskog prevoza na Novom Beogradu i tom prilikom istakao da je strategija Grada Beograda smanjenje korišćenja automobila u centru grada, koji će biti adaptiran za pešake i bicikliste.  

– Danas puštamo u rad dva nova terminusa na Novom Beogradu, terminus u Ulici Vladimira Popovića i terminus kod TC „Ušće”, odnosno odmah ispod Brankovog mosta. Ovi terminusi su deo šire mreže koja će biti izgrađena u narednom periodu u cilju poboljšanja javnog gradskog prevoza. Strategija grada je takva da se što manje koriste automobili, da građani što više koriste javni prevoz, javne bicikle koje ćemo uskoro uvesti, ali i da se što više pešači. Sve to bi trebalo da promeni hijerarhiju koja je trenutno na snazi, pa će na prvom mestu biti pešaci, potom biciklisti, iza kojih sledi javni gradski prevoz i konačno privatni automobili – rekao je Folić.

On je naglasio značaj ovih terminusa jer će deo linija, koje danas terminiraju na Trgu republike, Studentskom trgu i Zelenom vencu, preći upravo na ove terminuse. Na taj način, uz izgradnju terminusa u Dunavskoj i Ulici Milutina Milankovića, biće omogućeno potpuno iseljenje terminiranja autobusa sa Trga republike i Studentskog trga. 

– Autobusi će naravno dovoziti i odvoziti putnike sa oboda pešačke zone, ali neće saobraćati, već samo opsluživati pešačku zonu – dodao je Folić. 

Pomoćnik direktora Direkcije za javni prevoz Milan Janković istakao je da su na terminusu u Ulici Vladimira Popovića već počele da terminiraju linije 27E i 35, dok će na terminusu kod TC „Ušće” terminirati linija 43. 

– Sve to znači da smo rasteretili terminus na Trgu republike za polovinu kapaciteta. Ostale linije će sa Trga republike biti prebačene kada bude završen terminus u Dunavskoj. Trasa ovih linija više neće završavati na Trgu republike, ali će i dalje koristiti prolazna stajališta. Poslednje stajalište pre Trga republike je Skadarska u smeru ka Novom Beogradu i posle toga linija ulazi u tunel i naredno stajalište je na Zelenom vencu – rekao je Janković. 

Gradski sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović ukazao je na specifičnost lokacije u Ulici Vladimira Popovića jer će građani koji odluče da ostave svoj automobil i nastave vožnju gradskim prevozom, moći besplatno da koriste deo terminusa predviđen za parkiranje automobila. 

– Specifičnost ove lokacije u Ulici Vladimira Popovića jeste što ćemo, u dogovoru sa JKP „Parking servis”, deo terminusa definisati kao zonu za „park end rajd sistem” (park and ride system). Tu ćemo omogućiti svim korisnicima javnog gradskog prevoza, koji redovno plaćaju karte, da ovaj deo parkinga koriste besplatno. Detalje oko uvođenja ovog sistema ćemo javnosti blagovremeno prezentovati, a uvođenjem ovog sistema želimo da stimulišemo građane da koriste javni prevoz, a manje svoja vozila – rekao je Rafailović. 

Događaju su prisustvovali i direktor JKP GSP „Beograd” Željko Milković, direktor Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda Branislav Popović, kao i direktor Direkcije za puteve Slaviša Živković.