петак, 9. септембар 2016.

Весић: Уређење хаоса у Цетињској улици победа правде и упорних грађана

Градски менаџер Горан Весић захвалио jе одборницима Скупштине Града Београда који су једногласно донели одлуку којом ће коначно бити уведен ред у Цетињској улици, где смо свакодневно сведоци сукоба грађана са власницима угоститељских објеката који емитовањем музике ометају живот грађана. Како је истакао, чињеница да су за одлуку гласали сви одборници, и власти и опозиције, показује колико је доношење ове одлуке важно за град.

Одлуком, која ступа на снагу осмог дана по објављивању у „Службеном листу Града Београда”, уређено је да угоститељски објекти који се налазе у Цетињској, Зетској и Скадарској улици могу да емитују музику са разгласа до 23 сата радним данима, а до поноћи викендом. У самој Скадарлији може да се емитује акустична музика, како је то било одувек од када постоји ово место.

– Ова одлука представља победу правде и упорних грађана Цетињске улице. Нажалост, овом одлуком не решавамо проблем буке из угоститељских објеката којој су изложени други грађани Београда, посебно у Сарајевској улици, на Косанчићевом венцу, на Неимару, око Храма Светог Саве, на Новом Београду... Зато ћемо, надам се, до краја године трајно решити проблем буке и омогућити грађанима Београда миран живот и комунални ред. Да би се то десило, Град Београд ће формирати радну групу заједно са републиком која ће радити на изменама закона којима се регулише бука, као и пловни објекти односно сплавови – рекао је Весић.

Према његовим речима, закон који регулише заштиту од буке омогућиће инспекцијама Града Београда да ненајављено контролишу ниво буке и да чак и затворе угоститељске објекте који ову одлуку не поштују. 

– Поред тога, радиће се на изради правилника који ће регулисати какву заштиту од буке морају да имају угоститељски објекти и ове мере ће морати да поштују сви. Када су у питању сплавови на којима се налазе угоститељски објекти, они ће новим законским решењима плаћати таксу према зони и броју квадрата и мораће да имају потпуну заштиту од буке, чак и на отвореном простору. На сличан начин на који ћемо регулисати проблем буке бавићемо се паром и мирисима. Када све ове промене буду усвојене, обезебедићемо мир грађанима Београда који ће моћи да живе мирно, а угоститељским објектима који буду имали заштиту од буке и буду поштовали прописе о пари и мирисима биће омогућено слободно да раде. Тако ћемо коначно решити проблем буке којем су годинама изложени грађани Београда и увести ред – рекао је Весић.