понедељак, 19. септембар 2016.

Отворен шалтер за предузетнике у Општини Палилула

Градски менаџер Горан Весић, председник општине Палилула Александар Јовичић, председник Привредне коморе Београда Миливоје Милетић и заменица секретара за привреду Маја Бајагић присуствовали су данас отварању шалтера за предузетнике у просторијама Општине Палилула.

Весић је рекао да је ово седми шалтер тог типа који се отвара у Београду, а идеја је да до краја године све градске оштине добију шалтере за предузетнике. До сада су отворени у општинама Звездара, Обреновац, Чукарица, Вождовац, Раковица и Савски венац, током овог месеца биће отворени у Лазаревцу и Земуну, а наредног у Старом граду и Младеновцу.

– Привреда и управа не могу да буду одвојени. Ми морамо да пружимо информације привредницима тамо где они свакодневно долазе. Рецимо у Немачкој, која је најразвијенија земља у Европи, већину привреде чине мала и средња предузећа. То су породична предузећа која заслужују посебну подршку. На овим шалтерима ће, што ћемо омогућити у будућности, наши привредници добијати информације и о томе како могу да конкуришу за средства која нису из наше државе, већ из фондова Европске уније за помоћ привреди. Ми веома мало срестава користимо из тих фондова, нисмо једини у томе, већина земаља које су приступиле ЕУ су искористиле мали проценат тих фондова – објаснио је градски менаџер и додао да београдски привредници могу да рачунају на помоћ градских општина, Града Београда и Привредне коморе Београда.

Према његовим речима, до сада је на шест отворених шалтера за предузетнике поднето више од 1.780 упита. 

– Наша обавеза је да у будућности обавестимо привреднике о овим могућностима и верујем да ћемо на овај начин више укљичити привреду, јер они који запошљавају макар и једног човека то заслужују. Суштина је у томе да им омогућимо да лакше дођу до информација, новог посла, до државних подстицајних средстава, али и средстава из других фондова. Једино тако Београд можемо учинити успешнијим. Ми смо у последње две године успели да покренемо грађевинску индустрију у Београду, а сада је неопходно да покренемо и друге привредне гране како би више људи добило радно место, али и како би се смањио притисак на велике државне компаније – прецизирао је Весић. 

Јовичић је рекао да је данас важан дан за Палилулу јер је приоритет успоставити што боље односе са привредницима те општине, Привредном комором Београда и Секретаријатом за привреду. 

– Важно је да у сваком тренутну имамо информације које можемо да поделимо са нашим привредницима. Желимо да они на једном месту могу да добију информације које су неопходне за њихов посао. У сваком тренутку добијаће информације који су закони у току, како могу да направе бизнис план, свот анализе, као и све оно што им је неопходно како би били конкурентни на тржишту. Идеја је да у наредне четири године имамо што боље и успешније привреднике на Палилули – истакао је Јовичић и додао да ће бити организоване и тематске трибине али и основано Оптше удружење предузетника.

Говорећи о незапослености у земљи, он је навео да је са 26 одсто смањена на 16,8 одсто, што је учињено захваљујући борби протих сиве економије, али и промотивним кампањама овог типа.   

Милетић је навео да је Привредна комора Београда покренула актвиности са локалним самоуправама чији је циљ да боље, потпуније и ефикасније информишу предузетнике у вези са њиховим пословним деловањем, идејама и плановима.

– Бизнис инфо-центар је реализација стратешке одлуке Града Београда и Привредне коморе Београда да се на непосреднији начин сви капацитети коморског система Србије ставе у функцију привредника. Шалтери представљају додатну могућност да предузетници могу да, доласком у своју општину, сазнају и траже одговоре на питања која се тичу њиховог посла. Са овим активностима смо кренули средином 2015. године и по овом основу до сада нам се обратило око 2.000 привредника – нагласио је он и додао да је Палилула седма општина са којом Привредна комора Београда потписује споразум о отварању шалтера за предузетнике.

Како је навео, жеља је да овај модел буде имплементиран у целој Србији, те да у свим градовима постоји овакав начин комуникације.