ponedeljak, 19. septembar 2016.

Otvoren šalter za preduzetnike u Opštini Palilula

Gradski menadžer Goran Vesić, predsednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić, predsednik Privredne komore Beograda Milivoje Miletić i zamenica sekretara za privredu Maja Bajagić prisustvovali su danas otvaranju šaltera za preduzetnike u prostorijama Opštine Palilula.

Vesić je rekao da je ovo sedmi šalter tog tipa koji se otvara u Beogradu, a ideja je da do kraja godine sve gradske oštine dobiju šaltere za preduzetnike. Do sada su otvoreni u opštinama Zvezdara, Obrenovac, Čukarica, Voždovac, Rakovica i Savski venac, tokom ovog meseca biće otvoreni u Lazarevcu i Zemunu, a narednog u Starom gradu i Mladenovcu.

– Privreda i uprava ne mogu da budu odvojeni. Mi moramo da pružimo informacije privrednicima tamo gde oni svakodnevno dolaze. Recimo u Nemačkoj, koja je najrazvijenija zemlja u Evropi, većinu privrede čine mala i srednja preduzeća. To su porodična preduzeća koja zaslužuju posebnu podršku. Na ovim šalterima će, što ćemo omogućiti u budućnosti, naši privrednici dobijati informacije i o tome kako mogu da konkurišu za sredstva koja nisu iz naše države, već iz fondova Evropske unije za pomoć privredi. Mi veoma malo srestava koristimo iz tih fondova, nismo jedini u tome, većina zemalja koje su pristupile EU su iskoristile mali procenat tih fondova – objasnio je gradski menadžer i dodao da beogradski privrednici mogu da računaju na pomoć gradskih opština, Grada Beograda i Privredne komore Beograda.

Prema njegovim rečima, do sada je na šest otvorenih šaltera za preduzetnike podneto više od 1.780 upita. 

– Naša obaveza je da u budućnosti obavestimo privrednike o ovim mogućnostima i verujem da ćemo na ovaj način više ukljičiti privredu, jer oni koji zapošljavaju makar i jednog čoveka to zaslužuju. Suština je u tome da im omogućimo da lakše dođu do informacija, novog posla, do državnih podsticajnih sredstava, ali i sredstava iz drugih fondova. Jedino tako Beograd možemo učiniti uspešnijim. Mi smo u poslednje dve godine uspeli da pokrenemo građevinsku industriju u Beogradu, a sada je neophodno da pokrenemo i druge privredne grane kako bi više ljudi dobilo radno mesto, ali i kako bi se smanjio pritisak na velike državne kompanije – precizirao je Vesić. 

Jovičić je rekao da je danas važan dan za Palilulu jer je prioritet uspostaviti što bolje odnose sa privrednicima te opštine, Privrednom komorom Beograda i Sekretarijatom za privredu. 

– Važno je da u svakom trenutnu imamo informacije koje možemo da podelimo sa našim privrednicima. Želimo da oni na jednom mestu mogu da dobiju informacije koje su neophodne za njihov posao. U svakom trenutku dobijaće informacije koji su zakoni u toku, kako mogu da naprave biznis plan, svot analize, kao i sve ono što im je neophodno kako bi bili konkurentni na tržištu. Ideja je da u naredne četiri godine imamo što bolje i uspešnije privrednike na Paliluli – istakao je Jovičić i dodao da će biti organizovane i tematske tribine ali i osnovano Optše udruženje preduzetnika.

Govoreći o nezaposlenosti u zemlji, on je naveo da je sa 26 odsto smanjena na 16,8 odsto, što je učinjeno zahvaljujući borbi protih sive ekonomije, ali i promotivnim kampanjama ovog tipa.   

Miletić je naveo da je Privredna komora Beograda pokrenula aktvinosti sa lokalnim samoupravama čiji je cilj da bolje, potpunije i efikasnije informišu preduzetnike u vezi sa njihovim poslovnim delovanjem, idejama i planovima.

– Biznis info-centar je realizacija strateške odluke Grada Beograda i Privredne komore Beograda da se na neposredniji način svi kapaciteti komorskog sistema Srbije stave u funkciju privrednika. Šalteri predstavljaju dodatnu mogućnost da preduzetnici mogu da, dolaskom u svoju opštinu, saznaju i traže odgovore na pitanja koja se tiču njihovog posla. Sa ovim aktivnostima smo krenuli sredinom 2015. godine i po ovom osnovu do sada nam se obratilo oko 2.000 privrednika – naglasio je on i dodao da je Palilula sedma opština sa kojom Privredna komora Beograda potpisuje sporazum o otvaranju šaltera za preduzetnike.

Kako je naveo, želja je da ovaj model bude implementiran u celoj Srbiji, te da u svim gradovima postoji ovakav način komunikacije.