понедељак, 19. септембар 2016.

„Дани европске баштине” од 23. септембра до 2. октобра

Културно-туристичка манифестација „Дани европске баштине”, са више од 150 бесплатних програма, биће одржана од 23. септембра до 2. oктобра, најављено је данас на конференцији за новинаре у Старом двору. 

Град Београд има велико културно наслеђе које желимо да поделимо са нашим суграђанима и гостима српске престонице, истакао је члан Градског већа и представник Организационог одбора овогодишње манифестације Драгомир Петронијевић. 

Он је навео да су у оквиру програма покривене све старосне категорије, од основаца до најстаријих суграђана и додао да су се све београдске општине укључиле у организацију манифестације као и Београдски универзитет. 

– Програм је знатно богатији него ранијих година, чиме смо показали да желимо да неке већ заборављене ствари које имамо у нашем граду поново презентујемо домаћој и страној јавности, посебно најмлађима који то наслеђе треба да усвоје и једног дана пренесу будућим генерацијама – закључио је Петронијевић. 

Секрeтар за привреду Града Београда и председник Организационог одбора манифестације  Милинко Величковић подсетио је да је традиционално септембар посвећен промоцији културног богатства и разноликости нашег наслеђа. 

Он је указао да се „Дани европске баштине” организују од 2002. године, а од ове године први пут су се укључили и Српска академија наука и уметности и Храм Светог Саве, а манифестацију су подржали и Дом војске Србије, Београдска арена и фудбалски клубови „Црвена звезда” и „Партизан”. 

На остваривању овогодишњег програма укључио се, како је навео,  велики број градских секретаријата и предузећа, од којих су неки попут „Београдске тврђаве”, београдског „Зоо врта” и „Градских пијаца” припремили и посебне програме, а поред традиционалног програма посетиоци ће бити у прилици да виде и Стари млин у Обреновцу или копове „Колубаре”.

Помоћник секретара за културу Града Београда Андрија Бојанић је изразио је задовољство што ће и ове године оргоман број наших установа отворити врата за посетиоце, с циљем очувања и промоције културног наслеђа као камена темељца нашег друштва, али и као део европског наслеђа. 

– Ове године ће учествовати 18 установа културе којима се прикључио и Битеф фестивал. Програм ће бити разнолик, од изложби, представа и филмских пројекција, стручних вођења и панел дискусија, па до ликовних радионица – навео је Бојанић.

У складу са овогодишњом темом манифестације, Туристичка организација Београда (ТОБ) припремила је програме „Наслеђе београдских странаца” које су оставиле у нашој престоници богату заоставштину, најавила је Јелена Станковић, портпаролка ТОБ-а. 

– Туристичке туре ће тим поводом бити организоване 24. и 25. септембра, као и 1. октобра, док ће на Светски дан туризма, 27. септембра, бити приређена „Скадарлијска разгледница” испред Куће Ђуре Јакшића. Сви заинтересовани биће у прилици да се информишу о програму у Информативном центру ТОБ-а у Кнез Михаиловој 5, као и на сајтовима ТОБ-а  (www.tob.rs) и Града Београд (www.beograd.rs) – навела је Станковићева. 

Органозатори су истакли да су „Дани европске баштине” део Савета Европе и Европске комисије, по чијој је препоруци и прихваћена идеја да се ове године програми обележе заједничком европском темом: „Културно наслеђе и заједнице – живети с наслеђем”. 

„Дани европске баштине” традиционално отварају градска здања, историјске куће, легате и друге просторе који током године нису доступни за публику и где се приређују посебни програми промоције драгоценог наслеђа: здање Дома Народне скупштине Републике Србије, здање председника Републике Србије – Новог двора, Дворског комплекса, Владе Србије, Палате Србија, Амбасаде Француске, Народне банке Србије, здања Града Београда – Старог двора; историјске куће – Дом Јеврема Грујића, Кућа породице Вељковић, Кућа краља Петра Првог, Легат Милорада Павића, Легат Петра Лубарде и др. Поред оних који већ традиционално отварају врата, ове године предузеће   „Београд на води” отвориће Београдску задругу, а своја врата први пут у оквиру ове манифестације отвориће и САНУ. Манифестацији су се придружили Дом војске, а захваљујући Секретаријату за спорт и омладину и Београдска арена, ФК „Црвена звезда” и ФК „Партизан”. Ангажовањем Општине Врачар, посетиоци ће моћи да виде и крипту у Храму Светог Саве. Програм се реализује на целокупној територији града, на територији свих градских општина.