петак, 23. септембар 2016.

Никодијевић: Желимо кинеске компаније у Београду

Град Београд и Пекинг имају велики простор за сарадњу јер српска престоница улази у велике инфраструктурне пројекте и формира слободне зоне у Обреновцу и на Палилули, поручио је председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић на данашњем индустријско-пословном форуму Београд–Пекинг у Привредној комори Београда.

Форуму су присуствовали и члан Градског већа Драгомир Петронијевић, председник Привредне коморе Београда Миливоје Милетић, амбасадор Кине у Србији Ли Манчанг и председник Сталног комитета пекиншког градског конгреса Ду Дејин.

Никодијевић је рекао да је данас било речи о наставку улагања у инфраструктуру, пре свега у обилазницу око Београда, као и о слободним зонама у Београду.

– Желимо да видимо које кинеске компаније су заинтересоване за долазак на наша тржишта. Ми имамо и потписан Протокол о изградњи ИТ парка поред Моста Михајла Пупина, где ми видимо велику развојну шансу. Имали смо прилике да у Белорусији видимо како функционише Научно-технолошки парк, који су заједно направили Град Минск и Кина, и колико то значајно помаже белоруској привреди. Та позитивна искуства желимо да пренесемо и овде. Кинези су већ годинама заинтересовани за ПКБ и рекли су нам да су седамдесетих година, када су почели економски да се развијају, долазили у тај комбинат да виде и наша искуства. Они су нас престигли у много чему, а данас су нама потребна њихова искуства, технологија и менаџмент. Разговарамо о начинима како могу да помогну ПКБ-у, као и о евентуалном презуимању. Чак ни њима није јесно ко је успео  такву компанију да доведе на тако ниске гране – истакао је Никодијевић.

Према његовим речима, разговара се и о томе да се организују Дани Пекинга у Београду и обрнуто, како би се унапредили и туристички потенцијали. Пријатељство две земље, додао је он, заснива се на разумевању наше културе. Они се данас, подсетио је Никодијевић, радо сећају партизанских филмова, на чему је израсла велика симпатија кинеског народа према нашој земљи. 

Милетић је казао да је један од основних циљева коморе града унапређење економске сарадње са НР Кином, а ово је један у низу радних састанака где очекујемо да један број привредника нађе партнере. 

– Кинеске компаније и њихов капитал су већ присустни у нашој земљи, нарочито у изградњи великих инфраструктурних пројеката. Ми настојимо да остваримо и индустријску кооперацију, као и заједничку производњу која би била пласирана на страна тржишта, али и да користимо споразуме о слободној трговини које Србија има – објаснио је Милетић. 

Како је навео, данас је у Привредној комори Београда потписан споразум са бироом Града Пекинга који има задатак да унапређује економску сарадњу са иностранством, а овога пута је то Београд.

Председник Сталног комитета пекиншког градског конгреса Ду Дејин нагласио је да су Пекинг и Београд пријатељски градови, те да се ова посета заснива на размени мишљења о сарадњи у области економије, културе, образовања, спорта.

– Имали смо корисне разговоре са градоначелником Београда Синишом Малим и председником Скупштине града Николом Никодијевићем и заједничка нам је жеља унапређивање сарадње јер видимо да постоје велики потенцијали за сарадњу наша два града – закључио је Ду Дејин.