petak, 23. septembar 2016.

Nikodijević: Želimo kineske kompanije u Beogradu

Grad Beograd i Peking imaju veliki prostor za saradnju jer srpska prestonica ulazi u velike infrastrukturne projekte i formira slobodne zone u Obrenovcu i na Paliluli, poručio je predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević na današnjem industrijsko-poslovnom forumu Beograd–Peking u Privrednoj komori Beograda.

Forumu su prisustvovali i član Gradskog veća Dragomir Petronijević, predsednik Privredne komore Beograda Milivoje Miletić, ambasador Kine u Srbiji Li Mančang i predsednik Stalnog komiteta pekinškog gradskog kongresa Du Dejin.

Nikodijević je rekao da je danas bilo reči o nastavku ulaganja u infrastrukturu, pre svega u obilaznicu oko Beograda, kao i o slobodnim zonama u Beogradu.

– Želimo da vidimo koje kineske kompanije su zainteresovane za dolazak na naša tržišta. Mi imamo i potpisan Protokol o izgradnji IT parka pored Mosta Mihajla Pupina, gde mi vidimo veliku razvojnu šansu. Imali smo prilike da u Belorusiji vidimo kako funkcioniše Naučno-tehnološki park, koji su zajedno napravili Grad Minsk i Kina, i koliko to značajno pomaže beloruskoj privredi. Ta pozitivna iskustva želimo da prenesemo i ovde. Kinezi su već godinama zainteresovani za PKB i rekli su nam da su sedamdesetih godina, kada su počeli ekonomski da se razvijaju, dolazili u taj kombinat da vide i naša iskustva. Oni su nas prestigli u mnogo čemu, a danas su nama potrebna njihova iskustva, tehnologija i menadžment. Razgovaramo o načinima kako mogu da pomognu PKB-u, kao i o eventualnom prezuimanju. Čak ni njima nije jesno ko je uspeo  takvu kompaniju da dovede na tako niske grane – istakao je Nikodijević.

Prema njegovim rečima, razgovara se i o tome da se organizuju Dani Pekinga u Beogradu i obrnuto, kako bi se unapredili i turistički potencijali. Prijateljstvo dve zemlje, dodao je on, zasniva se na razumevanju naše kulture. Oni se danas, podsetio je Nikodijević, rado sećaju partizanskih filmova, na čemu je izrasla velika simpatija kineskog naroda prema našoj zemlji. 

Miletić je kazao da je jedan od osnovnih ciljeva komore grada unapređenje ekonomske saradnje sa NR Kinom, a ovo je jedan u nizu radnih sastanaka gde očekujemo da jedan broj privrednika nađe partnere. 

– Kineske kompanije i njihov kapital su već prisustni u našoj zemlji, naročito u izgradnji velikih infrastrukturnih projekata. Mi nastojimo da ostvarimo i industrijsku kooperaciju, kao i zajedničku proizvodnju koja bi bila plasirana na strana tržišta, ali i da koristimo sporazume o slobodnoj trgovini koje Srbija ima – objasnio je Miletić. 

Kako je naveo, danas je u Privrednoj komori Beograda potpisan sporazum sa biroom Grada Pekinga koji ima zadatak da unapređuje ekonomsku saradnju sa inostranstvom, a ovoga puta je to Beograd.

Predsednik Stalnog komiteta pekinškog gradskog kongresa Du Dejin naglasio je da su Peking i Beograd prijateljski gradovi, te da se ova poseta zasniva na razmeni mišljenja o saradnji u oblasti ekonomije, kulture, obrazovanja, sporta.

– Imali smo korisne razgovore sa gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim i predsednikom Skupštine grada Nikolom Nikodijevićem i zajednička nam je želja unapređivanje saradnje jer vidimo da postoje veliki potencijali za saradnju naša dva grada – zaključio je Du Dejin.