петак, 2. децембар 2016.

Музички фестивал радијских певача „Први тон” у Раковици

У Центру за културу и образовање сутра у 20 часова одржаће се први музички фестивал радијских певача под називом „Први тон”, који организује Центар за културу и образовање Раковица  у сарадњи са Радио Београдом. 

Фестивал је такмичарског карактера, а такмичиће се десет певача који најбоље представљају изворну песму и стил старих радијских певача. Такмичари који ће певати у суботу претходно су победили на аудицијама и изабрани су да певају на финалној вечери.

Фестивал „Први тон” подсећа на давну 1924. годину, када се Радио Београд први пут огласио из радио-телеграфске станице у Раковици. Прошло је 93 године од тренутка када се у Раковици поново оживљавају радијски таласи у трагању за радијским гласовима. Такмичари ће изводити народне песме у пратњи народног оркестра под управом Владимира Пановића.

Један од циљева фестивала је подстицање талентованих певача на очување изворног мелоса које се слушао на радио-таласима, трагање за најстаријим песмама наших предака и подсећање на врхунске радијске певаче и инструменталисте. 

Од 3. децембра Раковица ће имати и нову музичку сцену и музички центар, где ће се у континуитету организовати концерти, едукација, конгреси, школа певања, музички кампови у духу старих времена, радија и народне музике.