petak, 2. decembar 2016.

Muzički festival radijskih pevača „Prvi ton” u Rakovici

U Centru za kulturu i obrazovanje sutra u 20 časova održaće se prvi muzički festival radijskih pevača pod nazivom „Prvi ton”, koji organizuje Centar za kulturu i obrazovanje Rakovica  u saradnji sa Radio Beogradom. 

Festival je takmičarskog karaktera, a takmičiće se deset pevača koji najbolje predstavljaju izvornu pesmu i stil starih radijskih pevača. Takmičari koji će pevati u subotu prethodno su pobedili na audicijama i izabrani su da pevaju na finalnoj večeri.

Festival „Prvi ton” podseća na davnu 1924. godinu, kada se Radio Beograd prvi put oglasio iz radio-telegrafske stanice u Rakovici. Prošlo je 93 godine od trenutka kada se u Rakovici ponovo oživljavaju radijski talasi u traganju za radijskim glasovima. Takmičari će izvoditi narodne pesme u pratnji narodnog orkestra pod upravom Vladimira Panovića.

Jedan od ciljeva festivala je podsticanje talentovanih pevača na očuvanje izvornog melosa koje se slušao na radio-talasima, traganje za najstarijim pesmama naših predaka i podsećanje na vrhunske radijske pevače i instrumentaliste. 

Od 3. decembra Rakovica će imati i novu muzičku scenu i muzički centar, gde će se u kontinuitetu organizovati koncerti, edukacija, kongresi, škola pevanja, muzički kampovi u duhu starih vremena, radija i narodne muzike.