понедељак, 16. јануар 2017.

Синиша Мали: Спремни смо за још један спортски спектакл у Београду

Градоначелник Београда Синиша Мали обишао је данас радове на постављању атлетске стазе у Комбанк арени за потребе Европског првенства у атлетици, које ће бити одржано у Београду од 3. до 5. марта, и том приликом поручио да ће Град Београд учинити све да највећи спортски догађај у Београду у текућој години остане запамћен као истински спортски спектакл. 

Обиласку радова присуствовали су председник Скупштине Београда Никола Никодијевић, министар омладине и спорта у Влади Републике Србије Вања Удовичић, градски секретар за спорт и омладину Славко Гак, секретар за послове одбране, ванредне ситуације, комуникације и координацију односа са грађанима Дарко Главаш, државни секретар за спорт Предраг Перуничић, генерални секретар Атлетског савеза Србије Слободан Бранковић, као и директор Комбанк арене Ђорђе Милутиновић.

– Још 45 дана је остало до почетка највеће спортске манифестације која ће ове године бити одржана у Београду, односно Европског дворанског првенства 2017. године. Поново окрећемо нови лист историје, јер смо прошле године правили базен у Комбанк арени за ЕП у ватерполу, а сада подижемо конструкцију атлетске стазе на висину од 3,5 метара – рекао је Мали. 

Градоначелник је нагласио да је Европско дворанско првенство у атлетици још једна сјајна прилика за промоцију спорта, али и Београда и Србије. Очекује се долазак преко 700 такмичара из 48 земаља, док ће се број туриста и гостију нашег града мерити у хиљадама.

– Ово је још једна прилика да покажемо да организационо и технички можемо да одговоримо изазовима који су пред нама. Имаћемо прилику да уживо гледамо Ивану Шпановић, Асмира Колашинца, али и остале наше и стране спортисте, што ће свакако бити јединствен доживљај. До сада је продато око 12.000 улазница, што је готово половина од расположивих карата, због чега позивам све заинтересоване да своје улазнице набаве што пре – поручио је Мали. 

Према његовим речима, у току је реконструкција мале хале, која ће бити завршена до почетка шампионата, а служиће за припрему спортиста за наступ. 

– Мала хала Комбанк арене реконструише се по први пут од када је читава дворана саграђена. По завршетку Европског првенства, мала хала ће остати на располагању Београђанима, а највише најмлађима, јер је једна од намера да је искористимо за школе спорта. Захваљујем министру Удовичићу на подршци, као и свим људима који раде на адаптацији Арене – додао је градоначелник.

Председник Скупштине Београда Никола Никодијевић је искористио прилику да захвали људима који обављају радове у највећој београдској дворани. 

– Комбанк арена је мултифункционални обејкат, али у годинама које су уследиле након изградње није била у пуном капацитету. Од броја улазница које су до сада продате, више од 70 одсто купили су гости из иностранства, због чега верујем да ће слика која ће отићи у свет потврдити да смо одлични домаћини. Већина инфраструктурних улагања у Арену након завршетка првенства остаје за друге садржаје, а до почетка финалног турнира кошаркашке Евролиге 2018. године овде ће бити и висећи семафор. Такав семафор је услов за поједина велика такмичења, па се бенефити за наш град неће осетити само током првенства, већ и касније. Београд је показао да је добар домаћин и да ћемо у будућности добијати организацију још већих такмичења – рекао је Никодијевић. 

Министар Удовичић је истакао да организација великих спортских такмичења полако постаје свакодневица за Београд и Србију.

– Прошле године смо имали европска првенства у ватерполу и футсалу, а организацијом дворанског ЕП у атлетици желимо да захвалимо нашим атлетичарима на одличним резултатима. Морамо да будемо добри домаћини, али са друге стране имамо и обавезу добрих резултата пред нашим навијачима. Желимо да наставимо да промовишемо здраве стилове живота, али и спортску културу. То је нешто што би сваки грађанин Србије требало да преноси на млађе генерације – рекао је Удовичић. 

Генерални секретар Атлетског савеза Србије Слободан Бранковић је открио да ће дворана бити спремна већ 25. фебруара, за када је заказана генерална проба, односно такмичење 16 репрезентација са Балкана. 

Акредитовање новинара и фото-репортера за Европско дворанско првенство траје до 20. јануара.