ponedeljak, 16. januar 2017.

Siniša Mali: Spremni smo za još jedan sportski spektakl u Beogradu

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali obišao je danas radove na postavljanju atletske staze u Kombank areni za potrebe Evropskog prvenstva u atletici, koje će biti održano u Beogradu od 3. do 5. marta, i tom prilikom poručio da će Grad Beograd učiniti sve da najveći sportski događaj u Beogradu u tekućoj godini ostane zapamćen kao istinski sportski spektakl. 

Obilasku radova prisustvovali su predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević, ministar omladine i sporta u Vladi Republike Srbije Vanja Udovičić, gradski sekretar za sport i omladinu Slavko Gak, sekretar za poslove odbrane, vanredne situacije, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš, državni sekretar za sport Predrag Peruničić, generalni sekretar Atletskog saveza Srbije Slobodan Branković, kao i direktor Kombank arene Đorđe Milutinović.

– Još 45 dana je ostalo do početka najveće sportske manifestacije koja će ove godine biti održana u Beogradu, odnosno Evropskog dvoranskog prvenstva 2017. godine. Ponovo okrećemo novi list istorije, jer smo prošle godine pravili bazen u Kombank areni za EP u vaterpolu, a sada podižemo konstrukciju atletske staze na visinu od 3,5 metara – rekao je Mali. 

Gradonačelnik je naglasio da je Evropsko dvoransko prvenstvo u atletici još jedna sjajna prilika za promociju sporta, ali i Beograda i Srbije. Očekuje se dolazak preko 700 takmičara iz 48 zemalja, dok će se broj turista i gostiju našeg grada meriti u hiljadama.

– Ovo je još jedna prilika da pokažemo da organizaciono i tehnički možemo da odgovorimo izazovima koji su pred nama. Imaćemo priliku da uživo gledamo Ivanu Španović, Asmira Kolašinca, ali i ostale naše i strane sportiste, što će svakako biti jedinstven doživljaj. Do sada je prodato oko 12.000 ulaznica, što je gotovo polovina od raspoloživih karata, zbog čega pozivam sve zainteresovane da svoje ulaznice nabave što pre – poručio je Mali. 

Prema njegovim rečima, u toku je rekonstrukcija male hale, koja će biti završena do početka šampionata, a služiće za pripremu sportista za nastup. 

– Mala hala Kombank arene rekonstruiše se po prvi put od kada je čitava dvorana sagrađena. Po završetku Evropskog prvenstva, mala hala će ostati na raspolaganju Beograđanima, a najviše najmlađima, jer je jedna od namera da je iskoristimo za škole sporta. Zahvaljujem ministru Udovičiću na podršci, kao i svim ljudima koji rade na adaptaciji Arene – dodao je gradonačelnik.

Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević je iskoristio priliku da zahvali ljudima koji obavljaju radove u najvećoj beogradskoj dvorani. 

– Kombank arena je multifunkcionalni obejkat, ali u godinama koje su usledile nakon izgradnje nije bila u punom kapacitetu. Od broja ulaznica koje su do sada prodate, više od 70 odsto kupili su gosti iz inostranstva, zbog čega verujem da će slika koja će otići u svet potvrditi da smo odlični domaćini. Većina infrastrukturnih ulaganja u Arenu nakon završetka prvenstva ostaje za druge sadržaje, a do početka finalnog turnira košarkaške Evrolige 2018. godine ovde će biti i viseći semafor. Takav semafor je uslov za pojedina velika takmičenja, pa se benefiti za naš grad neće osetiti samo tokom prvenstva, već i kasnije. Beograd je pokazao da je dobar domaćin i da ćemo u budućnosti dobijati organizaciju još većih takmičenja – rekao je Nikodijević. 

Ministar Udovičić je istakao da organizacija velikih sportskih takmičenja polako postaje svakodnevica za Beograd i Srbiju.

– Prošle godine smo imali evropska prvenstva u vaterpolu i futsalu, a organizacijom dvoranskog EP u atletici želimo da zahvalimo našim atletičarima na odličnim rezultatima. Moramo da budemo dobri domaćini, ali sa druge strane imamo i obavezu dobrih rezultata pred našim navijačima. Želimo da nastavimo da promovišemo zdrave stilove života, ali i sportsku kulturu. To je nešto što bi svaki građanin Srbije trebalo da prenosi na mlađe generacije – rekao je Udovičić. 

Generalni sekretar Atletskog saveza Srbije Slobodan Branković je otkrio da će dvorana biti spremna već 25. februara, za kada je zakazana generalna proba, odnosno takmičenje 16 reprezentacija sa Balkana. 

Akreditovanje novinara i foto-reportera za Evropsko dvoransko prvenstvo traje do 20. januara.