понедељак, 20. фебруар 2017.

Младеновић: Очекује се да 30. Београдски маратон буде један од најбољих

Заменик градоначелника Андреја Младеновић изјавио је данас да се од 30. Београдског маратона очекује да буде један од најбољих досад, као и да по значају, поред Дворанског европског првенства у атлетици, буде највећа спортска манифестација ове године у Београду.  

Он је подсетио да је Беогрдаски маратон сигурно најбројнија спортска манифестација код нас и као таква од великог значаја је за Град Београд. 

– На јубиларном матарону очекује се велики број учесника, али и велики број легенди светске атлетике (Карл Луис, Мајкл Пауел, Роза Мота, Сергеј Бубка, Марлен Оти, Хавијер Сотомајор), који ће око 22. априла боравити у нашој престоници, што ће бити несвакидашња и веома лепа слика. До тада све надлежне градске службе и секретаријате очекује још доста посла како би 30. маратон био организован беспрекорно – указао је Младеновић на конференцији за новинаре у Старом двору. 

Он је подсетио да се Београдски матарон представио на маратонима у Чикагу, Њујорку, Љубљани и Атини, као и да ће седам дана пре Београдског маратона традиционално бити организован и Дечји маратон. 

Директор Београдског маратона Дејан Николић истакао је да се активно ради на припреми техничке организације због чега се веома блиско сарађује са свим градским службама. Он је додао да се скупљају процене око коришћења новог дела стазе која би укључила и Мост на Ади као једну од атракциија и нових симбола Београда. 

– До сада се пријавило близу 5.000 учесника из 60 земаља света, што је рекордан број два месеца пре трке, и представља повећање за 30 одсто у односу на претходну годину – прецизирао је Николић, уз подсећање да је прошлогодишња манифестација у маратону и полумаратону имала укупно 6.000 тркача. 

Интезивно се ради, према његовим речима, на анимацији тржишта из Сједињених Америчких Држава, Јапана, Аустралије и Кине. 

– Посебно када је реч о Кини, која има 35 милиона регистрованих атлетичара, а у привлачењу тог тржишта помоћи ће и недавно узајамно укидање виза, као и најављени директни авио-летови из Србије са том земљом – истакао је Николић и на крају демантовао писање неких медија да је Београдски маратон изгубио лиценцу за рад, као и да је и даље члан свих релевантних светских и европских маратонских организација. 

Извршни маркетингшки директор компаније „Меркатор - С” Матија Протић је изразио задовољство јер је компанија „Идеа” данас потписала нови трогодишњи уговор са Београдским маратоном о ексклузивном спонзорству, којим се даје допринос једном од најзначајних спортских догађаја у Београду.