ponedeljak, 20. februar 2017.

Mladenović: Očekuje se da 30. Beogradski maraton bude jedan od najboljih

Zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović izjavio je danas da se od 30. Beogradskog maratona očekuje da bude jedan od najboljih dosad, kao i da po značaju, pored Dvoranskog evropskog prvenstva u atletici, bude najveća sportska manifestacija ove godine u Beogradu.  

On je podsetio da je Beogrdaski maraton sigurno najbrojnija sportska manifestacija kod nas i kao takva od velikog značaja je za Grad Beograd. 

– Na jubilarnom mataronu očekuje se veliki broj učesnika, ali i veliki broj legendi svetske atletike (Karl Luis, Majkl Pauel, Roza Mota, Sergej Bubka, Marlen Oti, Havijer Sotomajor), koji će oko 22. aprila boraviti u našoj prestonici, što će biti nesvakidašnja i veoma lepa slika. Do tada sve nadležne gradske službe i sekretarijate očekuje još dosta posla kako bi 30. maraton bio organizovan besprekorno – ukazao je Mladenović na konferenciji za novinare u Starom dvoru. 

On je podsetio da se Beogradski mataron predstavio na maratonima u Čikagu, Njujorku, Ljubljani i Atini, kao i da će sedam dana pre Beogradskog maratona tradicionalno biti organizovan i Dečji maraton. 

Direktor Beogradskog maratona Dejan Nikolić istakao je da se aktivno radi na pripremi tehničke organizacije zbog čega se veoma blisko sarađuje sa svim gradskim službama. On je dodao da se skupljaju procene oko korišćenja novog dela staze koja bi uključila i Most na Adi kao jednu od atrakciija i novih simbola Beograda. 

– Do sada se prijavilo blizu 5.000 učesnika iz 60 zemalja sveta, što je rekordan broj dva meseca pre trke, i predstavlja povećanje za 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu – precizirao je Nikolić, uz podsećanje da je prošlogodišnja manifestacija u maratonu i polumaratonu imala ukupno 6.000 trkača. 

Intezivno se radi, prema njegovim rečima, na animaciji tržišta iz Sjedinjenih Američkih Država, Japana, Australije i Kine. 

– Posebno kada je reč o Kini, koja ima 35 miliona registrovanih atletičara, a u privlačenju tog tržišta pomoći će i nedavno uzajamno ukidanje viza, kao i najavljeni direktni avio-letovi iz Srbije sa tom zemljom – istakao je Nikolić i na kraju demantovao pisanje nekih medija da je Beogradski maraton izgubio licencu za rad, kao i da je i dalje član svih relevantnih svetskih i evropskih maratonskih organizacija. 

Izvršni marketingški direktor kompanije „Merkator - S” Matija Protić je izrazio zadovoljstvo jer je kompanija „Idea” danas potpisala novi trogodišnji ugovor sa Beogradskim maratonom o ekskluzivnom sponzorstvu, kojim se daje doprinos jednom od najznačajnih sportskih događaja u Beogradu.