среда, 22. фебруар 2017.

Наставак развоја добрих односа Београда и Пекинга

Председник Скупштине Београда Никола Никодијевић и начелница Градске управе Сандра Пантелић примили су данас у Старом двору делегацију Кинеске народне асоцијације за пријатељство са страним земљама и Кинеске асоцијације за међународно пријатељство градова. Петочлану кинеску делегацију предводио је потпредседник асоцијација Сие Јуан, а у делегацији Града Београда били су градски одборник Никола Прелевић и в.д. подсекретара Секретаријата за информисање Борис Јовановић.

Никола Никодијевић је истакао да Република Србија и Град Београд остварују веома добре односе са Народном Републиком Кином у свим областима, нагласивши да је и данашња посета кинеске делегације која остварује сарадњу са преко 2.000 градова света усмерена ка даљем развијању пријатељских односа Београда са Пекингом, као и другим кинеским градовима. 

– У последњих неколико година направили смо огроман напредак у сарадњи са кинеским компанијама, тако да неке од највећих инвестиција данас долазе управо из те земље. На територији града изграђена је у последњих двадесет година највећа фабрика, управо кинеска „Меита”, подсетићу и на изграђен Пупинов мост који повезује Земун и Борчу, радимо реконструкцију пруге, а разговарамо и о другим актуелним пројектима попут фабрике за прераду отпадних вода, реконструкције путне инфраструктуре и о другим начинима за инвестирање. Почели смо изградњу Кинеског културног центра на Новом Београду, започели размену деце школског узраста и налазимо се на добром путу да даље развијамо сарадњу у области културе и спорта. Наша је жеља и да будемо први град у региону који ће остварити директне летове за Пекинг а приближавању наших народа сигурно ће у том смислу допринети и прошлогодишњи сајам туризма у Кини, где смо на најбољи начин представили Београд и Србију. Верујем да ће наши добри односи допринети да успешно повежемо и наше друге локалне заједнице са великим градовима у Кини, да развијемо бољу сарадњу међу привредницима и развијемо што боље односе – истакао је Никодијевић.

Председник градске скупштине нагласио је да су гости из Кине позвали представнике Града Београда на Самит локалних самоуправа, који ће се одржати следеће године у октобру и на коме ће учествовати више од 300 представника градова и локалних самоуправа из целог света.

Потпредседник кинеске асоцијације Сие Јуан истакао је да је делегација са собом донела поздраве грађана Пекинга и целе Кине и изразио наду да ће сарадња Београда и Пекинга наставити да се креће узлазном путањом. 

– Прошло је више од 30 година од успостављања тесних односа Пекинга и Београда, а надамо се да ћемо са кинеским градовима једнако успешно повезати и друге градове и локалне самоуправе у Србији. Након данашњих разговора информисаћемо наше компаније о могућностима за инвестирање и предложеним пројектима и надамо се квалитетној сарадњи. Наставићемо да радимо на унапређењу сарадње, а радујемо се следећем виђењу већ следеће године у Кини – истакао је Сие Јуан.

Током година Кинеска асоцијација за међународно пријатељство градова развила је блиске односе партнерства са многим националним и регионалним асоцијацијама у Европи, међу којима са Мрежом асоцијација локалних власти Југоисточне Европе, Асоцијацијом заједница Румуније, Сталним комитетом за евромедитеранско партнерство са локалним и регионалним властима, Националном асоцијацијом урбаних општина, а ова асоцијација има и посматрачки статус у Конгресу локалних и регионалних власти.