sreda, 22. februar 2017.

Nastavak razvoja dobrih odnosa Beograda i Pekinga

Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević i načelnica Gradske uprave Sandra Pantelić primili su danas u Starom dvoru delegaciju Kineske narodne asocijacije za prijateljstvo sa stranim zemljama i Kineske asocijacije za međunarodno prijateljstvo gradova. Petočlanu kinesku delegaciju predvodio je potpredsednik asocijacija Sie Juan, a u delegaciji Grada Beograda bili su gradski odbornik Nikola Prelević i v.d. podsekretara Sekretarijata za informisanje Boris Jovanović.

Nikola Nikodijević je istakao da Republika Srbija i Grad Beograd ostvaruju veoma dobre odnose sa Narodnom Republikom Kinom u svim oblastima, naglasivši da je i današnja poseta kineske delegacije koja ostvaruje saradnju sa preko 2.000 gradova sveta usmerena ka daljem razvijanju prijateljskih odnosa Beograda sa Pekingom, kao i drugim kineskim gradovima. 

– U poslednjih nekoliko godina napravili smo ogroman napredak u saradnji sa kineskim kompanijama, tako da neke od najvećih investicija danas dolaze upravo iz te zemlje. Na teritoriji grada izgrađena je u poslednjih dvadeset godina najveća fabrika, upravo kineska „Meita”, podsetiću i na izgrađen Pupinov most koji povezuje Zemun i Borču, radimo rekonstrukciju pruge, a razgovaramo i o drugim aktuelnim projektima poput fabrike za preradu otpadnih voda, rekonstrukcije putne infrastrukture i o drugim načinima za investiranje. Počeli smo izgradnju Kineskog kulturnog centra na Novom Beogradu, započeli razmenu dece školskog uzrasta i nalazimo se na dobrom putu da dalje razvijamo saradnju u oblasti kulture i sporta. Naša je želja i da budemo prvi grad u regionu koji će ostvariti direktne letove za Peking a približavanju naših naroda sigurno će u tom smislu doprineti i prošlogodišnji sajam turizma u Kini, gde smo na najbolji način predstavili Beograd i Srbiju. Verujem da će naši dobri odnosi doprineti da uspešno povežemo i naše druge lokalne zajednice sa velikim gradovima u Kini, da razvijemo bolju saradnju među privrednicima i razvijemo što bolje odnose – istakao je Nikodijević.

Predsednik gradske skupštine naglasio je da su gosti iz Kine pozvali predstavnike Grada Beograda na Samit lokalnih samouprava, koji će se održati sledeće godine u oktobru i na kome će učestvovati više od 300 predstavnika gradova i lokalnih samouprava iz celog sveta.

Potpredsednik kineske asocijacije Sie Juan istakao je da je delegacija sa sobom donela pozdrave građana Pekinga i cele Kine i izrazio nadu da će saradnja Beograda i Pekinga nastaviti da se kreće uzlaznom putanjom. 

– Prošlo je više od 30 godina od uspostavljanja tesnih odnosa Pekinga i Beograda, a nadamo se da ćemo sa kineskim gradovima jednako uspešno povezati i druge gradove i lokalne samouprave u Srbiji. Nakon današnjih razgovora informisaćemo naše kompanije o mogućnostima za investiranje i predloženim projektima i nadamo se kvalitetnoj saradnji. Nastavićemo da radimo na unapređenju saradnje, a radujemo se sledećem viđenju već sledeće godine u Kini – istakao je Sie Juan.

Tokom godina Kineska asocijacija za međunarodno prijateljstvo gradova razvila je bliske odnose partnerstva sa mnogim nacionalnim i regionalnim asocijacijama u Evropi, među kojima sa Mrežom asocijacija lokalnih vlasti Jugoistočne Evrope, Asocijacijom zajednica Rumunije, Stalnim komitetom za evromediteransko partnerstvo sa lokalnim i regionalnim vlastima, Nacionalnom asocijacijom urbanih opština, a ova asocijacija ima i posmatrački status u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti.