петак, 24. фебруар 2017.

Мали: Београд је филмска и културна престоница Европе

Београд је у наредних десет дана филмска престоница Европе, рекао је данас градоначелник Синиша Мали на завршној конференцији за новинаре поводом предстојећег Феста. Поред градоначелника, медијима су се обратили и редитељ Емир Кустурица, глумице Моника Белучи и Слобода Мићаловић, део екипе филма „На млечном путу”, који ће вечерас отворити 45. Међународни филмски фестивал у Београду.

– Овогодишњи Фест је круна свих наших напора у протекле три године да од фестивала направимо оно што је некада био и да му вратимо стари сјај. Као покровитељу манифестације, важно ми је да из године у годину имамо све већи број посетилаца, филмова и светских звезди које долазе у наш главни град. Београд је још једном потврдио да је престоница културе овог дела Европе – истакао је Мали.

Градоначелник је захвалио свима који су учествовали у припреми Феста.

Редитељ Емир Кустурица је оценио да су се времена променила, али да је филм као оруђе уметности остао да живи. Фест је успео да премости све невоље, додао је Кустурица, и истакао да је данас у Београду поново једна велика филмска звезда, као некад Харви Кајтел, Џони Деп, Џим Џармуш и бројни други филмски ствараоци. 

Моника Белучи је рекла да је срећна што је поново у Србији и што баш филм у којем глуми отвара фестивал. Она је Фесту пожелела „дуг живот” и много успешних премијера. 

Слобода Мићаловић је поделила своје осећање да „град последњих месец дана живи за Фест”. То је важно за све филмске ствараоце јер показује да филм има будућност и да се отвара ново поглавље Феста, оценила је она.  

Приликом данашње посете Монике Белучи Старом двору, грaдoнaчелник Синиша Мали пoклoниo је славној глумици нaруквицу, рeплику срeдњовековног нaкитa из 16. вeкa.

Догађају су присуствовали председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић, члан Градског већа Слободан Шолевић, уметнички директор фестивала Југослав Пантелић, те в. д. градске секретарке за културу Ивона Јевтић и информисање Мирјана Павичић.