петак, 17. март 2017.

У ДЗ „Савски венац” сутра бесплатни гинеколошки прегледи

Градска општина Савски венац у сарадњи са Домом здравља „Савски венац” организује сутра бесплатне гинеколошке прегледе у циљу превенције рака грлића материце. Прегледи ће се обављати од 8 до 18 часова,  у просторијама  Дома здравља у Пастеровој 1.

Ова акција део је континуиране кампање у борби против карцинома грлића материце и још један од показатеља одговорне здравствене политике, која свим Београђанкама омогућава превентивни гинеколошки  преглед без упута и заказивања. 

Посебно забрињава чињеница да се ова болест јавља у млађој животној доби и представља други најчешћи рак код жена од 15 до 44 године у Европи. Србија се према стопама оболевања од ове врсте карцинома налази на четвртом месту међу европским земљама. Карцином грлића материце је трећи водећи узрок оболевања и пети у смртности од свих малигних тумора код жена у Србији. Ови подаци указују да свакога дана у нашој земљи оболе четири жене, а  једна  нажалост изгуби битку са овом болешћу.

Ова акција је још једна у низу коју је покренула Општина Савски венац у сарадњи са домом здравља у оквиру Месеца борбе против рака, са циљем да се скрене пажња на значај редовних прегледа у превенцији и очувању здравља сваке жене.

Осим прегледа, лекари овог дома здравља ће суграђанкама давати едукативне савете и  разговарати о бројним другим темама везаним за превенцију и лечење рака.