petak, 17. mart 2017.

U DZ „Savski venac” sutra besplatni ginekološki pregledi

Gradska opština Savski venac u saradnji sa Domom zdravlja „Savski venac” organizuje sutra besplatne ginekološke preglede u cilju prevencije raka grlića materice. Pregledi će se obavljati od 8 do 18 časova,  u prostorijama  Doma zdravlja u Pasterovoj 1.

Ova akcija deo je kontinuirane kampanje u borbi protiv karcinoma grlića materice i još jedan od pokazatelja odgovorne zdravstvene politike, koja svim Beograđankama omogućava preventivni ginekološki  pregled bez uputa i zakazivanja. 

Posebno zabrinjava činjenica da se ova bolest javlja u mlađoj životnoj dobi i predstavlja drugi najčešći rak kod žena od 15 do 44 godine u Evropi. Srbija se prema stopama obolevanja od ove vrste karcinoma nalazi na četvrtom mestu među evropskim zemljama. Karcinom grlića materice je treći vodeći uzrok obolevanja i peti u smrtnosti od svih malignih tumora kod žena u Srbiji. Ovi podaci ukazuju da svakoga dana u našoj zemlji obole četiri žene, a  jedna  nažalost izgubi bitku sa ovom bolešću.

Ova akcija je još jedna u nizu koju je pokrenula Opština Savski venac u saradnji sa domom zdravlja u okviru Meseca borbe protiv raka, sa ciljem da se skrene pažnja na značaj redovnih pregleda u prevenciji i očuvanju zdravlja svake žene.

Osim pregleda, lekari ovog doma zdravlja će sugrađankama davati edukativne savete i  razgovarati o brojnim drugim temama vezanim za prevenciju i lečenje raka.