петак, 17. март 2017.

Одржано предавање у Скупштини града поводом Светске недеље глаукома

Вршилац дужности градског секретара за здравство Вера Дражић поздравила је учеснике предавања које је поводом Светске недеље глаукома одржано данас у Скупштини Београда. 

Она је истакла да су Секретаријат за здравство и Скупштина града подржали овај скуп јер се ради о неизлечивом обољењу које може довесети до слепила, али чији се ток може успорити, што особи која се на време обрати лекару омогућава да сачува свој вид.

– Ову болест грађани не примећују лако, јер не даје очигледне симптоме. Код глаукома очни притисак се повећава, течност у оку која се стално ствара нема могућност да отиче због чега се оштећује очни живац и сужава видно поље и на крају долази до слепила. Та болест, и када је акутна, увек има хроничан ток. Зато је јако важно да се од 40. године па надаље редовно посећује очни лекар, који ће, поред диоптрије, контролисати и очни притисак – истакла је Вера Дражић.  

Она је захвалила истакнутим лекарима са Одељења за глауком Клинике за очне болести Клиничког центра Србије што су се одазвали овом предавању. 
Предавачи са Клинике за очне болести КЦС доктор Вујица Марковић, доктор Марија Божић и доктор Иван Марјановић истакли су да ће се током Светске недеље глаукома радити на подизању свести становништа о овој болести. Глауком је, према њиховим речима, заједничко име за групу очних болести и представља један од водећих узрока слепила. Процењује се да је тренутно 4,5 милиона људи у свету слепо због глаукома. Ради се о хроничној и неизлечивој болести, која ипак може да се држи под контролом редовним праћењем и лечењем.

Они су захвалили председнику Скупштине града Николи Никодијевићу и начелници Градске управе Сандри Пантелић јер су им омогућили да свим заинтересованим грађанима одрже едукативно предавање. 

Током предавања о симптомима, знацима, дијагностици и лечењу глаукома, окупљенима су се обратили и пацијенти оболели од глаукома, који су изнели своја искуства везана за ову болест. После дискусије организовано је и мерење очног притиска свим заинтересованим посетиоцима.