petak, 17. mart 2017.

Održano predavanje u Skupštini grada povodom Svetske nedelje glaukoma

Vršilac dužnosti gradskog sekretara za zdravstvo Vera Dražić pozdravila je učesnike predavanja koje je povodom Svetske nedelje glaukoma održano danas u Skupštini Beograda. 

Ona je istakla da su Sekretarijat za zdravstvo i Skupština grada podržali ovaj skup jer se radi o neizlečivom oboljenju koje može doveseti do slepila, ali čiji se tok može usporiti, što osobi koja se na vreme obrati lekaru omogućava da sačuva svoj vid.

– Ovu bolest građani ne primećuju lako, jer ne daje očigledne simptome. Kod glaukoma očni pritisak se povećava, tečnost u oku koja se stalno stvara nema mogućnost da otiče zbog čega se oštećuje očni živac i sužava vidno polje i na kraju dolazi do slepila. Ta bolest, i kada je akutna, uvek ima hroničan tok. Zato je jako važno da se od 40. godine pa nadalje redovno posećuje očni lekar, koji će, pored dioptrije, kontrolisati i očni pritisak – istakla je Vera Dražić.  

Ona je zahvalila istaknutim lekarima sa Odeljenja za glaukom Klinike za očne bolesti Kliničkog centra Srbije što su se odazvali ovom predavanju. 
Predavači sa Klinike za očne bolesti KCS doktor Vujica Marković, doktor Marija Božić i doktor Ivan Marjanović istakli su da će se tokom Svetske nedelje glaukoma raditi na podizanju svesti stanovništa o ovoj bolesti. Glaukom je, prema njihovim rečima, zajedničko ime za grupu očnih bolesti i predstavlja jedan od vodećih uzroka slepila. Procenjuje se da je trenutno 4,5 miliona ljudi u svetu slepo zbog glaukoma. Radi se o hroničnoj i neizlečivoj bolesti, koja ipak može da se drži pod kontrolom redovnim praćenjem i lečenjem.

Oni su zahvalili predsedniku Skupštine grada Nikoli Nikodijeviću i načelnici Gradske uprave Sandri Pantelić jer su im omogućili da svim zainteresovanim građanima održe edukativno predavanje. 

Tokom predavanja o simptomima, znacima, dijagnostici i lečenju glaukoma, okupljenima su se obratili i pacijenti oboleli od glaukoma, koji su izneli svoja iskustva vezana za ovu bolest. Posle diskusije organizovano je i merenje očnog pritiska svim zainteresovanim posetiocima.