четвртак, 23. март 2017.

Почела гасификација дела Раковице

Градски менаџер Горан Весић, министар рударства и енергетике Александар Антић и председник општине Раковица Владан Коцић присуствовали су данас пуштању у рад мерно-регулационе станице у Раковици, чиме је омогућена гасификација три месне заједнице ове општине. 

Весић је рекао да овај пројекат обезбеђује да 2.000 домаћинстава старе Раковице буде прикључено на гас, што је само прва фаза пројекта у Раковици.

– Гас ће нешто касније добити и Ресник, Кнежевац, Авала град, Кошутњак, чиме ћемо покрити 17.000 домаћинстава, а до краја 2018. године у Београду ће 90.000 домаћинстава добити гас. Београд није обична локална самоуправа, већ престоница и највећи град у Србији. Београд има велике инфраструктурне пројекте који не могу да се реализују без заједничког рада Владе Републике Србије и Града Београда, као што су метро, обилазница и читав низ пројеката важних за развој и Србије и Београда. Овај пројекат у Раковици показује да је сарадња неопходна и да мора да постоји јединство на свим нивоима власти – објаснио је Весић.

Према његовим речима, политика Града Београда последње три године је да се више улаже у приградске општине, како би се надокнадила недостајућа инфраструктура.

– Последњих година покушавамо да средствима које имамо обезбедимо недостајућу инфраструктуру, како би сви у Београду, без обзира у ком делу града живе, имали исте услове за живот – навео је градски менаџер и захвалио ресорном министарству, „Србијагасу” и свима који су учествовали у овом великом пројекту гасификације дела Раковице.

Антић је рекао да је ово прва прва фаза пројекта, те да ће се до завршетка пројекта у Раковици, што је око 150 километара дистрибутивне мреже, на овај начин омогућити прикључење 17.000 домаћинстава.

– Паралелно са овим активности се настављају у Земуну и општини Гроцка. Прикључење на гас је значајно и са становишта енергетске ситуације у Београду, гас је добар енергент који треба да супституише старе котларнице које користе фосилна горива, али је и битно енергију рационалније користити. Ова влада покушава свакодневно са људима из Града Београда, али и осталим локалним самоуправама у Србији, да решава проблеме грађана. Ово је доказ да смо у томе успешни и да ћемо тако и наставити – нагласио је Антић. 

Захваљујући мерно-регулациoној станици у Раковици завршена је гасификација месних заједница „Митар Бакић”, „Браћа Величковић” и дела МЗ „Скојевска”. Друга фаза гасификације у овој општини обухвата насеља Ресник и Авала град, где су радови у фази завршетка, а потом се припрема документација за Кошутњак, као и почетак гасификације у насељу Кнежевац.