četvrtak, 23. mart 2017.

Počela gasifikacija dela Rakovice

Gradski menadžer Goran Vesić, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i predsednik opštine Rakovica Vladan Kocić prisustvovali su danas puštanju u rad merno-regulacione stanice u Rakovici, čime je omogućena gasifikacija tri mesne zajednice ove opštine. 

Vesić je rekao da ovaj projekat obezbeđuje da 2.000 domaćinstava stare Rakovice bude priključeno na gas, što je samo prva faza projekta u Rakovici.

– Gas će nešto kasnije dobiti i Resnik, Kneževac, Avala grad, Košutnjak, čime ćemo pokriti 17.000 domaćinstava, a do kraja 2018. godine u Beogradu će 90.000 domaćinstava dobiti gas. Beograd nije obična lokalna samouprava, već prestonica i najveći grad u Srbiji. Beograd ima velike infrastrukturne projekte koji ne mogu da se realizuju bez zajedničkog rada Vlade Republike Srbije i Grada Beograda, kao što su metro, obilaznica i čitav niz projekata važnih za razvoj i Srbije i Beograda. Ovaj projekat u Rakovici pokazuje da je saradnja neophodna i da mora da postoji jedinstvo na svim nivoima vlasti – objasnio je Vesić.

Prema njegovim rečima, politika Grada Beograda poslednje tri godine je da se više ulaže u prigradske opštine, kako bi se nadoknadila nedostajuća infrastruktura.

– Poslednjih godina pokušavamo da sredstvima koje imamo obezbedimo nedostajuću infrastrukturu, kako bi svi u Beogradu, bez obzira u kom delu grada žive, imali iste uslove za život – naveo je gradski menadžer i zahvalio resornom ministarstvu, „Srbijagasu” i svima koji su učestvovali u ovom velikom projektu gasifikacije dela Rakovice.

Antić je rekao da je ovo prva prva faza projekta, te da će se do završetka projekta u Rakovici, što je oko 150 kilometara distributivne mreže, na ovaj način omogućiti priključenje 17.000 domaćinstava.

– Paralelno sa ovim aktivnosti se nastavljaju u Zemunu i opštini Grocka. Priključenje na gas je značajno i sa stanovišta energetske situacije u Beogradu, gas je dobar energent koji treba da supstituiše stare kotlarnice koje koriste fosilna goriva, ali je i bitno energiju racionalnije koristiti. Ova vlada pokušava svakodnevno sa ljudima iz Grada Beograda, ali i ostalim lokalnim samoupravama u Srbiji, da rešava probleme građana. Ovo je dokaz da smo u tome uspešni i da ćemo tako i nastaviti – naglasio je Antić. 

Zahvaljujući merno-regulacionoj stanici u Rakovici završena je gasifikacija mesnih zajednica „Mitar Bakić”, „Braća Veličković” i dela MZ „Skojevska”. Druga faza gasifikacije u ovoj opštini obuhvata naselja Resnik i Avala grad, gde su radovi u fazi završetka, a potom se priprema dokumentacija za Košutnjak, kao i početak gasifikacije u naselju Kneževac.