среда, 26. април 2017.

Град Београд помаже оснаживање младих и њихово усавршавање у Србији и иностранству

Члан Градског већа и председник Савета за запошљавање Драгомир Петронијевић уручио је данас сертификате полазницима радионице „Каријерно оснаживање средњошколаца и студената града Београда.” 

Он је, у Скупштини Београда, истакао да су током тродневне радионице студентима и средњошколцима презентовани програми стипендирања у Србији и иностранству, волонтерески кампови, курсеви, летње и зимске школе, као и помоћ у одабиру студија. 

Петронијевић је прецизирао да је сертификат добило 167 средњошколаца, док ће два најбоља полазника добити стипендију за студирање у иностранству, у организацији „Via academica”. 

Он је подсетио да је Град Београд већ имао сличне програме са основцима, такође је организoвао Сајам стручних и уметничких школа, а данас помаже средњошколцима да пронађу адекватан факултет за наставак свог образовања. 

– Град Београд је у последње три године постао сервис младих и у директној комуникацији са њима радимо на различитим пројектима. У току је такмичење за најбољу предузетничку идеју, где своје старт-ап идеје презентује 125 тимова, међу којима има и средњошколаца. Најбољи ће добити новчане награде, четири локала на коришћење без обавезе плаћања кирије наредне две године, док ће носиоци најбоље иновативне идеје имати прилику да раде бесплатно годину дана у Научно-технолошком парку на Звездари, који данас представља фабрику идеја у којој послује 49 компанија и близу 500 младих инжењера – указао је Петронијевић. 

Директорка „Via academica” Звјездана Црногорац захвалила је Граду Београду и Драгомиру Петронијевићу на сарадњи. 

– Циљ овог програма је оснаживање младих и њихово усавршавање у Србији и иностранству. Желимо да им пружимо могућност да се усавршавају у иностранству, али и да се врате у Србију и своје стечено знање примене у нашем граду и нашој земљи. Дугорочни циљ је смањење одлива образованих људи из Србије – истакла је Црногорац.