sreda, 26. april 2017.

Grad Beograd pomaže osnaživanje mladih i njihovo usavršavanje u Srbiji i inostranstvu

Član Gradskog veća i predsednik Saveta za zapošljavanje Dragomir Petronijević uručio je danas sertifikate polaznicima radionice „Karijerno osnaživanje srednjoškolaca i studenata grada Beograda.” 

On je, u Skupštini Beograda, istakao da su tokom trodnevne radionice studentima i srednjoškolcima prezentovani programi stipendiranja u Srbiji i inostranstvu, volontereski kampovi, kursevi, letnje i zimske škole, kao i pomoć u odabiru studija. 

Petronijević je precizirao da je sertifikat dobilo 167 srednjoškolaca, dok će dva najbolja polaznika dobiti stipendiju za studiranje u inostranstvu, u organizaciji „Via academica”. 

On je podsetio da je Grad Beograd već imao slične programe sa osnovcima, takođe je organizovao Sajam stručnih i umetničkih škola, a danas pomaže srednjoškolcima da pronađu adekvatan fakultet za nastavak svog obrazovanja. 

– Grad Beograd je u poslednje tri godine postao servis mladih i u direktnoj komunikaciji sa njima radimo na različitim projektima. U toku je takmičenje za najbolju preduzetničku ideju, gde svoje start-ap ideje prezentuje 125 timova, među kojima ima i srednjoškolaca. Najbolji će dobiti novčane nagrade, četiri lokala na korišćenje bez obaveze plaćanja kirije naredne dve godine, dok će nosioci najbolje inovativne ideje imati priliku da rade besplatno godinu dana u Naučno-tehnološkom parku na Zvezdari, koji danas predstavlja fabriku ideja u kojoj posluje 49 kompanija i blizu 500 mladih inženjera – ukazao je Petronijević. 

Direktorka „Via academica” Zvjezdana Crnogorac zahvalila je Gradu Beogradu i Dragomiru Petronijeviću na saradnji. 

– Cilj ovog programa je osnaživanje mladih i njihovo usavršavanje u Srbiji i inostranstvu. Želimo da im pružimo mogućnost da se usavršavaju u inostranstvu, ali i da se vrate u Srbiju i svoje stečeno znanje primene u našem gradu i našoj zemlji. Dugoročni cilj je smanjenje odliva obrazovanih ljudi iz Srbije – istakla je Crnogorac.