среда, 17. мај 2017.

Весић положио венац на споменик војводи Радомиру Путнику

Градски менаџер Горан Весић и министар за рад, запошљавање борачка и социјална питања Александар Вулин положили су данас венце на споменик војводи Радомиру Путнику на Новом гробљу, поводом стогодишњице од смрти истакнутог српског војсковође. 

Весић је истакао да је Радомир Путник једна од најзначајнијих личности из наше историје. 

– Подсећајући се овако великих људи као што је војвода Путник, који је организовао повлачење српске војске преко Албаније у Првом светском рату и који је умро у туђини, не дочекавши ослобађање Србије, показујемо поштовање према нашој прошлости. Јер народи који се не сећају прошлости, немају право ни на будућност – указао је Весић. 

Он је подсетио да се задњих година у Београду велика пажња посвећује истакнутим личностима и догађајима из наше историје, подсетивши на подизање споменика Стефану Немањи, као и да се уз помоћ министарства које предводи министар Вулин на достојан начин обележавају годишњице, попут ослобођења Београда у Другом светском рату, иако то раније није био увек случај.   

Вулин је истакао да је војвода Радомир Путник најистакнутији део победничке и бескрајно храбре генерације. Он је, како је навео, модернизовао српску армију и, важније од свега, сачувао њен слободарски дух. Војвода Путник је победник у два балканска рата и победник у Првом светском рату, иако није дочекао да види како се српска војска победоносно враћа у Србију, закључио је Вулин. 

Венце су поводом значајног јубилеја положили представници Војске Србије и удружења која негују сећања на балканске ратове и Први светски рат.