уторак, 23. мај 2017.

Промоција Недеље енергије вожњом линијом „ЕКО 1”

Промотивном вожњом електричним аутобусом од Вуковог споменика до Ушћа и Старог двора, вршиоци дужности градских секретара за енергетику и заштиту животне средине Марко Стојановић и Горан Триван промовисали су Недељу енергије. У друштву председнице Централноевропског форума за развој ЦЕДЕФ-а Ане Бован, Милана Јанковића из Секретаријата за јавни превоз и генералног директора ГСП „Београд” Жељка Милковића, градски функционери подсетили су на све већу важност енергетске ефикасности и заштите животне средине.

Вршилац дужности градског секретара за енергетику Марко Стојановић изразио је задовољство одржавањем Недеље енергије и истакао да би она требало да постане традиционална. 

– Она представља корак у даљој афирмацији значајних питања која третирају енергију, енергетску стабилност и ефикасност, обновљиве изворе енергије и заштиту животне средине. У наредних пет дана имаћемо прилику да, по први пут, на много локација у Београду презентујемо велики број догађаја који ће укључити целокупну јавност током Недеље енергије. Биће ту догађаја, од стручних конференција до вршњачке едукације и укључивања деце из основних школа и зато је веома важно да први корак кроз Недељу енергије који сада правимо, учини да свака следећа манифестација буде што успешнија – казао је Стојановић, подсетивши да је Београд један од првих градова који је реализовао пројекат „Екобус”.

Вршилац дужности градског секретара за заштиту животне средине Горан Триван нагласио је да у свету енергија и енергетска ефикасност постају парадигма заштите животне средине. 

– Град Београд, Секретаријат за заштиту животне средине и организације из невладиног сектора већ дуго се заједнички баве овим питањима, а на Недељи енергије биће представљени наши напори кроз пројекте у прошлости и оне које планирамо у будућности. Смисао ове манифестације је да ову позитивну енергију преточимо у корист, да омогућимо да наши суграђани живе што здравије. Желимо да пошаљемо целом свету поруку да Србија није на репу догађаја и да не само што пратимо светске трендове већ и антиципирамо неке ствари које у свету још нису потпуно заживеле. Овом манифестацијом шаљемо и поруку да без учешћа сваког нашег грађанина нема ефикасне заштите животне средине – истакао је Триван.

Ана Бован, председница Централноевропског форума за развој ЦЕДЕФ-а, подсетила је да се у Србији по први пут организује Недеља енергије, која се у Европи организује сваке године под заједничким називом Европска недеља енергетике. 

– Сада је прави тренутак да и Србија уђе у овај план и представи своје добре пројекте, иницијативе и тако се стави на мапу великих европских пројеката Европске уније – истакла је Ана Бован.

Недеља енергије одржава се од 29. маја до 2. јуна, а фокус окупљања је подизање свести јавности о многобројним темама које се тичу енергетске безбедности, отпорности, ефикасности и заштите животне средине, као и представљање нових решења и технологија.

Комплетан програм манифестације „Недеља енергије” можете погледати/преузети овде.