utorak, 23. maj 2017.

Promocija Nedelje energije vožnjom linijom „EKO 1”

Promotivnom vožnjom električnim autobusom od Vukovog spomenika do Ušća i Starog dvora, vršioci dužnosti gradskih sekretara za energetiku i zaštitu životne sredine Marko Stojanović i Goran Trivan promovisali su Nedelju energije. U društvu predsednice Centralnoevropskog foruma za razvoj CEDEF-a Ane Bovan, Milana Jankovića iz Sekretarijata za javni prevoz i generalnog direktora GSP „Beograd” Željka Milkovića, gradski funkcioneri podsetili su na sve veću važnost energetske efikasnosti i zaštite životne sredine.

Vršilac dužnosti gradskog sekretara za energetiku Marko Stojanović izrazio je zadovoljstvo održavanjem Nedelje energije i istakao da bi ona trebalo da postane tradicionalna. 

– Ona predstavlja korak u daljoj afirmaciji značajnih pitanja koja tretiraju energiju, energetsku stabilnost i efikasnost, obnovljive izvore energije i zaštitu životne sredine. U narednih pet dana imaćemo priliku da, po prvi put, na mnogo lokacija u Beogradu prezentujemo veliki broj događaja koji će uključiti celokupnu javnost tokom Nedelje energije. Biće tu događaja, od stručnih konferencija do vršnjačke edukacije i uključivanja dece iz osnovnih škola i zato je veoma važno da prvi korak kroz Nedelju energije koji sada pravimo, učini da svaka sledeća manifestacija bude što uspešnija – kazao je Stojanović, podsetivši da je Beograd jedan od prvih gradova koji je realizovao projekat „Ekobus”.

Vršilac dužnosti gradskog sekretara za zaštitu životne sredine Goran Trivan naglasio je da u svetu energija i energetska efikasnost postaju paradigma zaštite životne sredine. 

– Grad Beograd, Sekretarijat za zaštitu životne sredine i organizacije iz nevladinog sektora već dugo se zajednički bave ovim pitanjima, a na Nedelji energije biće predstavljeni naši napori kroz projekte u prošlosti i one koje planiramo u budućnosti. Smisao ove manifestacije je da ovu pozitivnu energiju pretočimo u korist, da omogućimo da naši sugrađani žive što zdravije. Želimo da pošaljemo celom svetu poruku da Srbija nije na repu događaja i da ne samo što pratimo svetske trendove već i anticipiramo neke stvari koje u svetu još nisu potpuno zaživele. Ovom manifestacijom šaljemo i poruku da bez učešća svakog našeg građanina nema efikasne zaštite životne sredine – istakao je Trivan.

Ana Bovan, predsednica Centralnoevropskog foruma za razvoj CEDEF-a, podsetila je da se u Srbiji po prvi put organizuje Nedelja energije, koja se u Evropi organizuje svake godine pod zajedničkim nazivom Evropska nedelja energetike. 

– Sada je pravi trenutak da i Srbija uđe u ovaj plan i predstavi svoje dobre projekte, inicijative i tako se stavi na mapu velikih evropskih projekata Evropske unije – istakla je Ana Bovan.

Nedelja energije održava se od 29. maja do 2. juna, a fokus okupljanja je podizanje svesti javnosti o mnogobrojnim temama koje se tiču energetske bezbednosti, otpornosti, efikasnosti i zaštite životne sredine, kao i predstavljanje novih rešenja i tehnologija.

Kompletan program manifestacije „Nedelja energije” možete pogledati/preuzeti ovde.