петак, 26. мај 2017.

У Москви вечерас отворен Фестивал филмова Емира Кустурице

У оквиру Дана Београда у Москви вечерас је у московском кинотеатру „Космос” отворен Фестивал филмова Емира Кустурице коме су присуствовали градоначелник Београда Синиша Мали и председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић.

–    Српска и руска култура су нераскидиво повезане, посебно због утицаја руских уметника који су живели и стварали у Београду између два светска рата. Како кажу московски уметници, често нас у иностранству сматрају за једно јер не могу да разликују нашу од руске кинематографије. Ми са поносом можемо да кажемо да је Београд једна од филмских престоница света обзиром да у њему имамо редитеља Емира Кустурицу и однедавно почасног грађанина Београда, редитеља Никиту Михалкова. Ово је и прилика да се захвалимо Кустурици на енергији и труду да Србију представи у најбољем светлу али и Михалкову за истину коју приказује о Балкану и о неправди која нам је нанесена током последњих 30 година. Овда имамо сјајне пријатеље, несебичну подршку добијамо и од Москве и од Русије, Руска Федерација под покровитељством председника Владимира Путина је највећи донатор за изградњу Храм светог Саве и све то показује дубоке везе између српског и руског народа.  Ми смо захвални Московљанима и Русији за сву подршку и дочек који су нам приредили и зато их позивамо да дођу у Београд и Србију и  осете нашу добродошлицу – казао је Никола Никодијевић.

Наш прослављени редитељ Емир Кустурица истакао је да је ова манифестација веома значајна за оба града и народа.

–    Важно је да се институционализује веза коју имају градови Београд и Москва јер постоји евидентна културна повезаност. Говоримо о нечему што се може врло лако упоредно вредновати и ту блискост треба одржавати и у будућности – истакао је Емир Кустурица, изразивши и задовољство начином на који је публика у Москви прихватила његов филм „На млечном путу”.