petak, 26. maj 2017.

U Moskvi večeras otvoren Festival filmova Emira Kusturice

U okviru Dana Beograda u Moskvi večeras je u moskovskom kinoteatru „Kosmos” otvoren Festival filmova Emira Kusturice kome su prisustvovali gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević.

–    Srpska i ruska kultura su neraskidivo povezane, posebno zbog uticaja ruskih umetnika koji su živeli i stvarali u Beogradu između dva svetska rata. Kako kažu moskovski umetnici, često nas u inostranstvu smatraju za jedno jer ne mogu da razlikuju našu od ruske kinematografije. Mi sa ponosom možemo da kažemo da je Beograd jedna od filmskih prestonica sveta obzirom da u njemu imamo reditelja Emira Kusturicu i odnedavno počasnog građanina Beograda, reditelja Nikitu Mihalkova. Ovo je i prilika da se zahvalimo Kusturici na energiji i trudu da Srbiju predstavi u najboljem svetlu ali i Mihalkovu za istinu koju prikazuje o Balkanu i o nepravdi koja nam je nanesena tokom poslednjih 30 godina. Ovda imamo sjajne prijatelje, nesebičnu podršku dobijamo i od Moskve i od Rusije, Ruska Federacija pod pokroviteljstvom predsednika Vladimira Putina je najveći donator za izgradnju Hram svetog Save i sve to pokazuje duboke veze između srpskog i ruskog naroda.  Mi smo zahvalni Moskovljanima i Rusiji za svu podršku i doček koji su nam priredili i zato ih pozivamo da dođu u Beograd i Srbiju i  osete našu dobrodošlicu – kazao je Nikola Nikodijević.

Naš proslavljeni reditelj Emir Kusturica istakao je da je ova manifestacija veoma značajna za oba grada i naroda.

–    Važno je da se institucionalizuje veza koju imaju gradovi Beograd i Moskva jer postoji evidentna kulturna povezanost. Govorimo o nečemu što se može vrlo lako uporedno vrednovati i tu bliskost treba održavati i u budućnosti – istakao je Emir Kusturica, izrazivši i zadovoljstvo načinom na koji je publika u Moskvi prihvatila njegov film „Na mlečnom putu”.