субота, 5. август 2017.

Апел за рационалну потрошњу воде

Систем водоснабдевања у Београду је и данас, када су екстремно високе температуре, стабилан, саопштено је из ЈКП „Београдски водовод и канализација”. 

Директор тог градског предузећа Драган Ђорђевић каже да је максималним ангажовањем свих изворишта, производних и дистрибутивних капацитета у периоду екстремно повећаних температура ваздуха обезбеђено довољно воде за све потрошаче.

– Ипак, због прекомерно повећане потрошње воде, која је од три до шест пута већа у односу на уобичајену, виши делови Барајева, подавалских насеља, Винче и Лештана имају повремених проблема са притиском воде, односно уредним водоснабдевањем. Колико је то велика потрошња говори и чињеница да је потрошња воде у центру града повећана за око 20 одсто, што је нормално када су овако високе температуре – истакао је Ђорђевић.

Према његовим речима, велика потрошња у појединим приградским насељима је због тога што поједини грађани воду користе за заливање башта. 

– До ових насеља вода се транспортује само једним путем, а оваквим понашањем они одузимају воду својим комшијама који живе у вишим зонама и који живе на неколико стотина метара од њих. Преклињем суграђане да престану са заливањем башта и да тако покажу да су солидарни са својим комшијама који због њих могу да имају проблем са водоснабдевањем. Позивам и остале грађане да рационално и наменски користе воду из градског водовода и молим их да се уздрже од наводњавања, заливања, пуњења базена и сличних активности. Општинске и градске инспекцијске службе, у сарадњи са ЈКП „БВК”, појачаће надзор над ненаменском потрошњом воде и, уколико је неопходно, примењивати казнене мере, предвиђене законом, према неодговорним појединцима – нагласио је Ђорђевић.