subota, 5. avgust 2017.

Apel za racionalnu potrošnju vode

Sistem vodosnabdevanja u Beogradu je i danas, kada su ekstremno visoke temperature, stabilan, saopšteno je iz JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija”. 

Direktor tog gradskog preduzeća Dragan Đorđević kaže da je maksimalnim angažovanjem svih izvorišta, proizvodnih i distributivnih kapaciteta u periodu ekstremno povećanih temperatura vazduha obezbeđeno dovoljno vode za sve potrošače.

– Ipak, zbog prekomerno povećane potrošnje vode, koja je od tri do šest puta veća u odnosu na uobičajenu, viši delovi Barajeva, podavalskih naselja, Vinče i Leštana imaju povremenih problema sa pritiskom vode, odnosno urednim vodosnabdevanjem. Koliko je to velika potrošnja govori i činjenica da je potrošnja vode u centru grada povećana za oko 20 odsto, što je normalno kada su ovako visoke temperature – istakao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, velika potrošnja u pojedinim prigradskim naseljima je zbog toga što pojedini građani vodu koriste za zalivanje bašta. 

– Do ovih naselja voda se transportuje samo jednim putem, a ovakvim ponašanjem oni oduzimaju vodu svojim komšijama koji žive u višim zonama i koji žive na nekoliko stotina metara od njih. Preklinjem sugrađane da prestanu sa zalivanjem bašta i da tako pokažu da su solidarni sa svojim komšijama koji zbog njih mogu da imaju problem sa vodosnabdevanjem. Pozivam i ostale građane da racionalno i namenski koriste vodu iz gradskog vodovoda i molim ih da se uzdrže od navodnjavanja, zalivanja, punjenja bazena i sličnih aktivnosti. Opštinske i gradske inspekcijske službe, u saradnji sa JKP „BVK”, pojačaće nadzor nad nenamenskom potrošnjom vode i, ukoliko je neophodno, primenjivati kaznene mere, predviđene zakonom, prema neodgovornim pojedincima – naglasio je Đorđević.