уторак, 22. август 2017.

Весић: Пионирски град враћен деци

Градски менаџер Горан Весић, подсекретар за спорт и омладину Никола Рајичић, председник општине Раковица Владан Коцић и директор СРЦ „Пионирски град” Љубомир Јовановић обишли су ову установу и представили планове за њен даљи развој, као и досадашње резултате рада.

Весић је рекао да је Пионирски град најбољи пример како једно предузеће и како један простор може да се промени и приведе намени. 

– Пре три и по године овај простор, који има 36 хектара и који је увек био намењен деци и нека врста излетишта за децу, био је потпуно девастиран. Предузеће је било блокирано, рачун им је био блокиран и били су у минусу 17 милиона динара, а уместо садржаја за децу, људи су живели у овим кућицама које су некад служиле као смештај за децу. Ту је била и кућа „Великог брата”, сквош и разни други садржаји од којих Пионирски град и Град Београд апсолутно никакве користи нису имали. Јасно је било да је Пионирски град био спреман за продају, да се тихо приватизује и да то постане место где ће се бавити сваким другим бизнисом, осим оним што му је намена, а то су деца – објаснио је Весић.

Последње три и по године урађен је огроман посао у Пионирском граду, навео је Весић и захвалио директору Љубомиру Јовановићу на добро урађеном послу и постигнутим резултатима.

– Реновирана је сала, чувени амфитеатар где су снимане разне емисије уместо да буде коришћен за децу. Сви објекти су испражњени, а ми ћемо следеће године кренути у реконструкцију. Биће направљени и нови објекти за око 400 деце. Кућа „Великог брата” више није у Пионирском граду, веома брзо ће сквош терен такође отићи одавде, чекамо извршење сваки дан, реновирани су терени. Ове године смо имали читав низ садржаја за децу током летњег, а имаћемо и току зимског распуста. Једноставно, Пионирски град је поново враћен деци, што је иначе наш циљ – нагласио је градски менаџер.

Према његовим речима, у наредних годину дана биће изграђена креативна радионица, која ће бити „увезана” са Дечијм културним центром. 

– За нас је веома важно да деца Београда поново добију своје место где могу да уживају, и то је оно што је била наша политика и наш циљ. Данас, после три и по године, са поносом можемо да кажемо да смо у томе успели. Овде има још доста посла, али више ником није издат простор, више не постоје разне продукције, више не постоје други садржаји који немају никакве везе са децом – објаснио је Весић и додао да сада постоји контрола улаза у ову установу. Она, навео је, није материјално највећа, урадили смо скупље пројекте, али нас испуњава јер је Пионирски град враћен деци. 

Љубомир Јовановић је рекао да је Пионирски град пре две године, у време када је дошао на ту функцију, био потпуно уништен и девастиран финансијски и физички.

–  Ми смо за ове две године успели да вратимо све дугове Пионирског града, да финансијски стабилизујемо фирму, радници сад имају редовне плате, тако да смо центар успели колико-толико да инфраструктурно доведемо у функцију. Данас имамо 10 до 12 хиљада деце годишње што се тиче наших комерцијалних програма. У сарадњи са Градом Београдом и Секретаријатом за спорт имамо летње и зимске кампове који су бесплатни за децу. У том духу настављамо и даље – истакао је Јовановић.

Према његовим речима, ова установа је направила уговор са Агенцијом за инвестиције, Градом Београдом, према коме ће бити дозвољено да се сагради око десет објеката по 800 квадрата, затворени базен, преуреде спортски терени и да се сале у објектима у којима су сада приватници, након исељења, реновирају и буду на услузи деци.

Председник општине Раковица Владан Коцић изразио је задовољство досадашњим радовима у Пионирском граду и што је он поново враћен деци.

Коцић је захвалио Граду Београду и директору ове установе на труду који улажу да се Пионирски град поново врати деци, како би уживали у дружењу, спортским активностима, креативним радионицама и свему лепом што он може да понуди.