utorak, 22. avgust 2017.

Vesić: Pionirski grad vraćen deci

Gradski menadžer Goran Vesić, podsekretar za sport i omladinu Nikola Rajičić, predsednik opštine Rakovica Vladan Kocić i direktor SRC „Pionirski grad” Ljubomir Jovanović obišli su ovu ustanovu i predstavili planove za njen dalji razvoj, kao i dosadašnje rezultate rada.

Vesić je rekao da je Pionirski grad najbolji primer kako jedno preduzeće i kako jedan prostor može da se promeni i privede nameni. 

– Pre tri i po godine ovaj prostor, koji ima 36 hektara i koji je uvek bio namenjen deci i neka vrsta izletišta za decu, bio je potpuno devastiran. Preduzeće je bilo blokirano, račun im je bio blokiran i bili su u minusu 17 miliona dinara, a umesto sadržaja za decu, ljudi su živeli u ovim kućicama koje su nekad služile kao smeštaj za decu. Tu je bila i kuća „Velikog brata”, skvoš i razni drugi sadržaji od kojih Pionirski grad i Grad Beograd apsolutno nikakve koristi nisu imali. Jasno je bilo da je Pionirski grad bio spreman za prodaju, da se tiho privatizuje i da to postane mesto gde će se baviti svakim drugim biznisom, osim onim što mu je namena, a to su deca – objasnio je Vesić.

Poslednje tri i po godine urađen je ogroman posao u Pionirskom gradu, naveo je Vesić i zahvalio direktoru Ljubomiru Jovanoviću na dobro urađenom poslu i postignutim rezultatima.

– Renovirana je sala, čuveni amfiteatar gde su snimane razne emisije umesto da bude korišćen za decu. Svi objekti su ispražnjeni, a mi ćemo sledeće godine krenuti u rekonstrukciju. Biće napravljeni i novi objekti za oko 400 dece. Kuća „Velikog brata” više nije u Pionirskom gradu, veoma brzo će skvoš teren takođe otići odavde, čekamo izvršenje svaki dan, renovirani su tereni. Ove godine smo imali čitav niz sadržaja za decu tokom letnjeg, a imaćemo i toku zimskog raspusta. Jednostavno, Pionirski grad je ponovo vraćen deci, što je inače naš cilj – naglasio je gradski menadžer.

Prema njegovim rečima, u narednih godinu dana biće izgrađena kreativna radionica, koja će biti „uvezana” sa Dečijm kulturnim centrom. 

– Za nas je veoma važno da deca Beograda ponovo dobiju svoje mesto gde mogu da uživaju, i to je ono što je bila naša politika i naš cilj. Danas, posle tri i po godine, sa ponosom možemo da kažemo da smo u tome uspeli. Ovde ima još dosta posla, ali više nikom nije izdat prostor, više ne postoje razne produkcije, više ne postoje drugi sadržaji koji nemaju nikakve veze sa decom – objasnio je Vesić i dodao da sada postoji kontrola ulaza u ovu ustanovu. Ona, naveo je, nije materijalno najveća, uradili smo skuplje projekte, ali nas ispunjava jer je Pionirski grad vraćen deci. 

Ljubomir Jovanović je rekao da je Pionirski grad pre dve godine, u vreme kada je došao na tu funkciju, bio potpuno uništen i devastiran finansijski i fizički.

–  Mi smo za ove dve godine uspeli da vratimo sve dugove Pionirskog grada, da finansijski stabilizujemo firmu, radnici sad imaju redovne plate, tako da smo centar uspeli koliko-toliko da infrastrukturno dovedemo u funkciju. Danas imamo 10 do 12 hiljada dece godišnje što se tiče naših komercijalnih programa. U saradnji sa Gradom Beogradom i Sekretarijatom za sport imamo letnje i zimske kampove koji su besplatni za decu. U tom duhu nastavljamo i dalje – istakao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, ova ustanova je napravila ugovor sa Agencijom za investicije, Gradom Beogradom, prema kome će biti dozvoljeno da se sagradi oko deset objekata po 800 kvadrata, zatvoreni bazen, preurede sportski tereni i da se sale u objektima u kojima su sada privatnici, nakon iseljenja, renoviraju i budu na usluzi deci.

Predsednik opštine Rakovica Vladan Kocić izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim radovima u Pionirskom gradu i što je on ponovo vraćen deci.

Kocić je zahvalio Gradu Beogradu i direktoru ove ustanove na trudu koji ulažu da se Pionirski grad ponovo vrati deci, kako bi uživali u druženju, sportskim aktivnostima, kreativnim radionicama i svemu lepom što on može da ponudi.