среда, 13. септембар 2017.

Синиша Мали: „Дани Пекинга” – велика част за Београд

Градоначелник Београда Синиша Мали најавио је предстојеће „Дане Пекинга” у Београду, који ће се одржати 16. и 17. септембра и на којима ће наш главни град имати ту част да први пут угости првог човека главног града Кине. Још једна прилика за размену искустава са Кином, али и са земљама централне и југоисточне Европе, биће и Самит градоначелника „16 плус један”, који ће се у петак одржати у Подгорици, а следеће године Београд ће бити домаћин овом значајном скупу.  

Синиша Мали је оценио, гостујући у јутарњем програму РТС-а, да односи између Кине и Србије и два града никада нису бољи били.  

– Манифестација ће окупити више од три стотине привредника и две стотине компанија, а нама је увек циљ да се овакви догађаји искористе за привлачење инвеститора, да их заинтересујемо да улажу у Београд и да отварамо нова радна места – навео је Мали.

Он је прецизирао и да ће се одржати низ културно-уметничких и спортских догађаја, попут утакмице хокеја на леду и концерата, те да ће то бити прилика да се Београђани и гости Београда боље упознају са културом, историјом и традицијом Кине. Потписаће се низ споразума о сарадњи у разним областима, а следеће године наш град ће се на сличан начин представити у Пекингу. 

Међународна сарадња са главним градовима света на изузетном је нивоу, додао је Мали, и подсетио да су споразуми потписани и са Шангајем и Сеулом. 

– Постали смо политички, економски, културни, спортски центар, људи нас поштују и желе са нама да сарађују – истакао је Синиша Мали и најавио да нас очекује и споразум о изградњи топлодалековода од ТЕНТ-а до „Београдских електрана”, те да су Кинези заинтересовани и за пројекат изградње канализације и фабрике за пречишћавање отпадних вода у Великом Селу.

Градоначелник је најавио и директну авио-линију за Пекинг преко Прага, без преседања, која стартује у петак, чиме Београд постаје једини град у региону који је има. 

– Све је то резултат напора које је премијер, сада председник Александар Вучић уложио како би наша земља постала поштована – казао је Мали.

Градоначелник је истакао да ако желимо да направимо модеран, светски град, интензитет радова у Београду мора да се настави како би се надокнадило оно што две, три деценије није рађено. 

– Молим људе да се осврну око себе јер то је оно за шта смо се борили. Драго ми је да ме критикују зато што радим, не бих волео да будем попут својих претходника који су критиковани јер нису радили – рекао је Мали. 

Градоначелник је подсетио на све радове који се тренутно обављају у Београду, најавио предстојеће и закључио да се сређују деонице које нису рађене деценијама. Све то за циљ има бољи квалитет живота људи, додао је Синиша Мали, и то у свим деловима Београда.