среда, 20. септембар 2017.

Мали: Уговор за депонију и јавно-приватно партнерство за подземне гараже на наредној седници Скупштине града

Градско веће Града Београда на јучерашњој седници усвојило је два важна предлога одлука који ће се наћи на наредној седници Скупштине града. Како је прецизирао градоначелник Београда Синиша Мали, први се односи на сагласност на нацрт уговора са француско-јапанским конзорцијумом за сређивање депоније Винча и изградњу постројења за рециклажу, смеће и производњу електричне енергије, а други за јавно-приватно партнерство за иградњу четири подземне гараже у Београду.

– Обећање смо дали пре три године и процес који је трајао две године сада се завршава и очекујем да ћемо на основу одлуке Скупштине града до краја месеца и потписати уговор. Након тога следе пројектовање и додела грађевинске дозволе, да би до краја наредне године могла да почне и изградња постројења – истакао је Мали.

Градоначелник је прецизирао да је овај пројекат вредан скоро три стотине милиона евра, те да ће бенефити бити чистији Београд и решавање великог еколошког проблема постојеће депоније. Он је нагласио и да је можда највећа корист овог пројекта то што ће се правити електрична и топлотна енергија, што ће бити веома значајно за „Београдске електране”. 

Кад је реч о другој важној одлуци о којој ће се изјашњавати одборници Скупштине града, Синиша Мали је најавио и да би одмах након усвајања требало да се распишу тендери.

– Очекујемо да нађемо партнера који ће изградити четири подземне гараже у центру града, и то на Студентском тргу, Тргу републике, у Косовској и на Косанчићевом венцу. Вредност инвестиције је око 40, 45 милиона евра, а радови би могли да крену до краја године – рекао је Мали.

Ово је веома значајно јер се тако решава проблем паркирања у центру града, а након изградње стичу се сви услови да се центар града затвори за саобраћај.