sreda, 20. septembar 2017.

Mali: Ugovor za deponiju i javno-privatno partnerstvo za podzemne garaže na narednoj sednici Skupštine grada

Gradsko veće Grada Beograda na jučerašnjoj sednici usvojilo je dva važna predloga odluka koji će se naći na narednoj sednici Skupštine grada. Kako je precizirao gradonačelnik Beograda Siniša Mali, prvi se odnosi na saglasnost na nacrt ugovora sa francusko-japanskim konzorcijumom za sređivanje deponije Vinča i izgradnju postrojenja za reciklažu, smeće i proizvodnju električne energije, a drugi za javno-privatno partnerstvo za igradnju četiri podzemne garaže u Beogradu.

– Obećanje smo dali pre tri godine i proces koji je trajao dve godine sada se završava i očekujem da ćemo na osnovu odluke Skupštine grada do kraja meseca i potpisati ugovor. Nakon toga slede projektovanje i dodela građevinske dozvole, da bi do kraja naredne godine mogla da počne i izgradnja postrojenja – istakao je Mali.

Gradonačelnik je precizirao da je ovaj projekat vredan skoro tri stotine miliona evra, te da će benefiti biti čistiji Beograd i rešavanje velikog ekološkog problema postojeće deponije. On je naglasio i da je možda najveća korist ovog projekta to što će se praviti električna i toplotna energija, što će biti veoma značajno za „Beogradske elektrane”. 

Kad je reč o drugoj važnoj odluci o kojoj će se izjašnjavati odbornici Skupštine grada, Siniša Mali je najavio i da bi odmah nakon usvajanja trebalo da se raspišu tenderi.

– Očekujemo da nađemo partnera koji će izgraditi četiri podzemne garaže u centru grada, i to na Studentskom trgu, Trgu republike, u Kosovskoj i na Kosančićevom vencu. Vrednost investicije je oko 40, 45 miliona evra, a radovi bi mogli da krenu do kraja godine – rekao je Mali.

Ovo je veoma značajno jer se tako rešava problem parkiranja u centru grada, a nakon izgradnje stiču se svi uslovi da se centar grada zatvori za saobraćaj.