петак, 22. септембар 2017.

На предстојећим Београдским инвестиционим данима акценат на региону

Београдски инвестициони дани, трећи по реду, одржаће се у нашем главном граду 9. и 10. новембра, најавио је данас помоћник градоначелника Борко Милосављевић. То ће бити нова прилика за квалитетан дијалог са инвеститорима, али и за конкретне договоре.

Како је прецизирао Милосављевић гостујући на Студију Б, фокус ових инвестиционих дана биће на градовима у региону.

– Намера је да се направе заједнички инвестициони, туристички и други наступи и пројекти за читав регион. Истовремено, на форуму ћемо проследити позиве свим инвеститорима који су се било када обратили Београду, с обзиром на то да водимо прецизну евиденцију, са позивом да посете форум, упореде са другим градовима шта нудимо и у позитивној атмосфери испромовишемо Београд и све пројекте које имамо – истакао је Милосављевић.

Акценат на региону има више бенефита. Примера ради, великом броју посетилаца из Пекинга ово тржиште појединачно је мало, али ако се направи заједнички туристички пројекат, то је за њих интригантно, додао је помоћник градоначелника.

Град Београд има веома интензивну међународну сарадњу, чиме следи подстицајни инвестициони амбијент Владе Србије и председника Србије, који је заслужан за промоцију наше земље на међународном пољу.

– Град има задатак и обавезу да то прати, а истовремено и валоризује пројектима, директним сусретима и афирмацијом себе као доброг домаћина на бројним инвестиционим и привредним скуповима. На форуму „16 плус 1” градоначелници су се једногласно сложили да је Београд дефинитивно лидер у инвестиционој политици, моделу креирања инвестиција и подстицајног привредног амбијента – рекао је Милосављевић.

Он је подсетио да је инвестициони портфолио у Београду вредан десет милијарди евра, а у њему свакако је најбитнији Београд на води од три милијарде евра. Ипак, град инстистира на великим, развојним, инфраструктурним пројектима јер они „вуку” бројне друге. Топлодалековод, јавно-приватно партнерство за четири подземне гараже, Обилазница око Београда, два нова моста, два нова тунела, метро, енергетска ефикасност – само су део пројеката који су или у оптицају или се промовишу.

– Београд има добар модел и конструктиван приступ, те је оцена да су пројекти реални, оствариви и, што је најбитније, исплативи. Након форума остану контакти и размена идеја, а службе настављају интензивно да сарађују. Коначни резултати успеха било ког форума су тек за неку годину, када видите који број инвеститора је дошао и колики је капитал уложио у Београду – навео је Милосављевић.

Све ово је системски начин да се направи бољи амбијент за развој малих и средњих предузећа, која треба да буду у кооперативној вези са великим инвеститорима. Подстицајна средства нису довољна јер ако се не направи овакав, институционални амбијент, мали привредник не може да преживи сурову конкуренцију у тржишној утакмици.

Помоћник градоначелника се осврнуо на градска предузећа, која интензивно обилази са градоначелником, и навео да све фунционише како треба. Он је нагласио значај социјалног дијалога у реформи јавних предузећа, захваљујући чему сви заједно унапређују услове пословања. У сумарном износу, она послују позитивно, рекао је Милосављевић, а осим ГСП-а имају добру ликвидност, због чега су и велики инвеститори у Београду.