petak, 22. septembar 2017.

Na predstojećim Beogradskim investicionim danima akcenat na regionu

Beogradski investicioni dani, treći po redu, održaće se u našem glavnom gradu 9. i 10. novembra, najavio je danas pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević. To će biti nova prilika za kvalitetan dijalog sa investitorima, ali i za konkretne dogovore.

Kako je precizirao Milosavljević gostujući na Studiju B, fokus ovih investicionih dana biće na gradovima u regionu.

– Namera je da se naprave zajednički investicioni, turistički i drugi nastupi i projekti za čitav region. Istovremeno, na forumu ćemo proslediti pozive svim investitorima koji su se bilo kada obratili Beogradu, s obzirom na to da vodimo preciznu evidenciju, sa pozivom da posete forum, uporede sa drugim gradovima šta nudimo i u pozitivnoj atmosferi ispromovišemo Beograd i sve projekte koje imamo – istakao je Milosavljević.

Akcenat na regionu ima više benefita. Primera radi, velikom broju posetilaca iz Pekinga ovo tržište pojedinačno je malo, ali ako se napravi zajednički turistički projekat, to je za njih intrigantno, dodao je pomoćnik gradonačelnika.

Grad Beograd ima veoma intenzivnu međunarodnu saradnju, čime sledi podsticajni investicioni ambijent Vlade Srbije i predsednika Srbije, koji je zaslužan za promociju naše zemlje na međunarodnom polju.

– Grad ima zadatak i obavezu da to prati, a istovremeno i valorizuje projektima, direktnim susretima i afirmacijom sebe kao dobrog domaćina na brojnim investicionim i privrednim skupovima. Na forumu „16 plus 1” gradonačelnici su se jednoglasno složili da je Beograd definitivno lider u investicionoj politici, modelu kreiranja investicija i podsticajnog privrednog ambijenta – rekao je Milosavljević.

On je podsetio da je investicioni portfolio u Beogradu vredan deset milijardi evra, a u njemu svakako je najbitniji Beograd na vodi od tri milijarde evra. Ipak, grad instistira na velikim, razvojnim, infrastrukturnim projektima jer oni „vuku” brojne druge. Toplodalekovod, javno-privatno partnerstvo za četiri podzemne garaže, Obilaznica oko Beograda, dva nova mosta, dva nova tunela, metro, energetska efikasnost – samo su deo projekata koji su ili u opticaju ili se promovišu.

– Beograd ima dobar model i konstruktivan pristup, te je ocena da su projekti realni, ostvarivi i, što je najbitnije, isplativi. Nakon foruma ostanu kontakti i razmena ideja, a službe nastavljaju intenzivno da sarađuju. Konačni rezultati uspeha bilo kog foruma su tek za neku godinu, kada vidite koji broj investitora je došao i koliki je kapital uložio u Beogradu – naveo je Milosavljević.

Sve ovo je sistemski način da se napravi bolji ambijent za razvoj malih i srednjih preduzeća, koja treba da budu u kooperativnoj vezi sa velikim investitorima. Podsticajna sredstva nisu dovoljna jer ako se ne napravi ovakav, institucionalni ambijent, mali privrednik ne može da preživi surovu konkurenciju u tržišnoj utakmici.

Pomoćnik gradonačelnika se osvrnuo na gradska preduzeća, koja intenzivno obilazi sa gradonačelnikom, i naveo da sve funcioniše kako treba. On je naglasio značaj socijalnog dijaloga u reformi javnih preduzeća, zahvaljujući čemu svi zajedno unapređuju uslove poslovanja. U sumarnom iznosu, ona posluju pozitivno, rekao je Milosavljević, a osim GSP-a imaju dobru likvidnost, zbog čega su i veliki investitori u Beogradu.