уторак, 26. септембар 2017.

Синиша Мали: Бројеви говоре о успесима садашње власти

Најважније тачке данашње седнице су тендер за инвеститорa који ће заједно са градом напрaвити четири подземне гараже у ужем центру града и уговор са француско-јапанским конзорцијумом о изградњи постројења за прераду смећа и сређивање депоније у Винчи, рекао је градоначелник Београда Синиша Мaли прe почетка данашње седнице градског парламента.

– Разговарали смо са више од 20 светских компанија, очекујемо добар одзив и најкасније до пролећа идуће године добар уговор како бисмо до краја године кренули са изградњом гаража. Што се тиче депоније у Винчи тендер је завршен, добијена је најбоља понуда францкуско-јапанског конзорцијума, а за грађане Београда то значи да ћемо се решити депоније која отпад кумулира већ 40 година. Од инвеститора очекујемо да очисти депонију, преради смеће и од њега произведе електричну и топлотну енергију – објаснио је Мали.

Мали је истакао да највероватније неће бити кандидат на предстојећим градским изборима и да ће највероватније поднети оставку пре истека свог мандата. Он је такође истакао и да ће подржати кандидата који буде радио у интересу Београда, јер је до сада већ много тога урађено.

– Ми смо дуг претходне градске власти успели да смањимо за 455 милиона евра, а 20 одсто дефицита спустили смо на шест до седам. Укупан губитак јавних предузећа био је две милијарде динара, а данас је само добит преко девет милијарди динара. Данас ми од тог новца инвестирамо  у водовод, асфалт, нове вртиће и домове здравља. У августу ове године у Београду је било 90.628 незапослених, а у време претходне власти било их је 109.000. Отварамо нове фабрике у Обреновцу и Лазаревцу и боримо се за свако радно место. Завршили смо Икеу, завршава се Хилтон, расте Београд на води, а у граду је укупно 1.111 градилишта. У време претходне власти урађена је реплика Теразија која је Београђане коштала 500 или 600 хиљада евра, куповали су аутобусе из иностранства, 80 милиона евра је коштало 30 трамваја који не могу да се возе по граду јер немамо одговарајуће шине, а Пионирски град су узели деци. Ми смо изградили 113 километара канализационе мреже, 283 километра водоводне, 550 километара асфалта, уредили 200 фасада, а све то у последње три године – нагласио је Мали.

Говорећи о вртићима, Мали је подсетио да је у време претходне власти 22.000 деце било ван система вртића, док је сада тај број 4.000. И даље је тај број велики, навео је он и додао, „али боримо се да га смањимо”.