utorak, 26. septembar 2017.

Siniša Mali: Brojevi govore o uspesima sadašnje vlasti

Najvažnije tačke današnje sednice su tender za investitora koji će zajedno sa gradom napraviti četiri podzemne garaže u užem centru grada i ugovor sa francusko-japanskim konzorcijumom o izgradnji postrojenja za preradu smeća i sređivanje deponije u Vinči, rekao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali pre početka današnje sednice gradskog parlamenta.

– Razgovarali smo sa više od 20 svetskih kompanija, očekujemo dobar odziv i najkasnije do proleća iduće godine dobar ugovor kako bismo do kraja godine krenuli sa izgradnjom garaža. Što se tiče deponije u Vinči tender je završen, dobijena je najbolja ponuda franckusko-japanskog konzorcijuma, a za građane Beograda to znači da ćemo se rešiti deponije koja otpad kumulira već 40 godina. Od investitora očekujemo da očisti deponiju, preradi smeće i od njega proizvede električnu i toplotnu energiju – objasnio je Mali.

Mali je istakao da najverovatnije neće biti kandidat na predstojećim gradskim izborima i da će najverovatnije podneti ostavku pre isteka svog mandata. On je takođe istakao i da će podržati kandidata koji bude radio u interesu Beograda, jer je do sada već mnogo toga urađeno.

– Mi smo dug prethodne gradske vlasti uspeli da smanjimo za 455 miliona evra, a 20 odsto deficita spustili smo na šest do sedam. Ukupan gubitak javnih preduzeća bio je dve milijarde dinara, a danas je samo dobit preko devet milijardi dinara. Danas mi od tog novca investiramo  u vodovod, asfalt, nove vrtiće i domove zdravlja. U avgustu ove godine u Beogradu je bilo 90.628 nezaposlenih, a u vreme prethodne vlasti bilo ih je 109.000. Otvaramo nove fabrike u Obrenovcu i Lazarevcu i borimo se za svako radno mesto. Završili smo Ikeu, završava se Hilton, raste Beograd na vodi, a u gradu je ukupno 1.111 gradilišta. U vreme prethodne vlasti urađena je replika Terazija koja je Beograđane koštala 500 ili 600 hiljada evra, kupovali su autobuse iz inostranstva, 80 miliona evra je koštalo 30 tramvaja koji ne mogu da se voze po gradu jer nemamo odgovarajuće šine, a Pionirski grad su uzeli deci. Mi smo izgradili 113 kilometara kanalizacione mreže, 283 kilometra vodovodne, 550 kilometara asfalta, uredili 200 fasada, a sve to u poslednje tri godine – naglasio je Mali.

Govoreći o vrtićima, Mali je podsetio da je u vreme prethodne vlasti 22.000 dece bilo van sistema vrtića, dok je sada taj broj 4.000. I dalje je taj broj veliki, naveo je on i dodao, „ali borimo se da ga smanjimo”.