петак, 6. октобар 2017.

Велики развојни инфраструктурни пројекти унапређују Београд

Великим развојним пројектима покреће се један град, и то је политика коју ми у Београду следимо, поручио је данас помоћник градоначелника Борко Милосављевић по завршетку округлог стола „Интеграција планирања коришћења земљишта и саобраћајног планирања: транзитно оријентисан развој“.

– Данашњи округли сто имао је за циљ да нам пренесе светска искуства да велики развојни, инфраструктурни пројекти утичу на развој једног града. Нама је ово било јако важно с обзиром на то да и ми  делимо политику покретања великих развојних пројеката. Данас смо потврдили исправност нашег пута, а то је да са развојем великих развојних пројеката покрећете један град. Није случајно што је Београд направио инвестициони портфолио од преко 10 милијарди евра – објаснио је Милосављевић.

Према његовим речима, данас је било прилике да се чује како метро утиче не само на бржу проходност и бољу комуникацију у саобраћајном смислу, већ како је то пројекат који подиже вредност земље кроз коју пролази. Метро подиже економију града, а прате га комплементарни пројекти, навео је Милосављевић и додао да он постаје покретач и развој економије једног града.

– Данас смо разменили искуства, али смо и ми послали искуства која имамо са пројектима јавно-приватног партнерства и дошли смо до закључка да Београд заиста јесте лидер када су у питању инвестиције у овом делу Европе – нагласио је Милосављевић и изразио задовољство што је овом догађају присуствовао Хироаки Сузуки, који је у организацији Светске банке дошао данас у Београд како би поделио светска искуства из области великих развојних пројеката. 

Секретар за јавни превоз Угљеша Митровић рекао је да је данашња тема изузетно важна за Београд јер наш смарт план говори о томе како треба да изгледају Београд и превоз у једном. 

– Суштина је да смо се оријентисали на алтернативне превозе, а то је воз. Нама ови разговори значе много јер ћемо да уведемо воз у јавни транспорт, а то значи повезивање Лазаревца, Младеновца, Сопота и сав проблем који имамо на тај начин ћемо и решити – навео је Митровић.

Самех Вахба из Светске банке каже да Београд има потенцијала, да је град који се брзо развија и привалчи бројне инвестиције. Нама из Светске банке веома је драго да сарађујемо са градовима као што је Београд, навео је он и напоменуо да на основу претходних искустава широм света могу да помогну да се нађе најбољи модел за Београд.

Догађају су присуствовали и шеф Кабинета градоначелника Лука Томић, секретарка за финансије Јелена Танасковић и други представници Градске управе. 

Овај догађај у Старом двору организовали су Град Београд и групација Светске банке.